Népi hiedelmek: december 4. Borbála napja

Népi hiedelmek: december 4. Borbála napja

Az év utolsó hónapjában számos naphoz különféle népi hiedelem és szokás kötődik. Ilyen például december 4-e, azaz Borbála napja. Vannak tevékenységek, amiket kifejezetten kerülni kellett ezen a napon. Ilyen volt a söprés is. A népi hiedelem úgy tartotta, aki ezen a napon sepreget, az elsöpöri a szerencsét. Azt is tartották, hogy nem szerencsés, ha Borbála-napon női látogató érkezik a házhoz. Ha mégis ez történt, akkor bizony seprűvel zavarták ki. Sőt, ezen a napon az ajándékozás és a kölcsönzés is tabu volt, hisz az is csak elvinné a szerencsét a háztól. „A boszorkányok rontása miatt tilos ezen a napon ruhadarabot kint hagyni.” – olvasható az Arcanum oldalán.

Borbála naphoz kötődnek olyan tennivalók  is, amelyeket kifejezetten ezen a napon volt érdemes csinálni, elkezdeni. Ilyen volt a búzacsíráztatás is, amit Borbála vagy Luca-napkor kezdtek. Ezzel karácsonyra kizöldülve a következő évi termést lehetett előre megjósolni.

„Ugyancsak e napon is szoktak gyümölcságat vízbe tenni, hogy karácsonyra kizöldülve a leány férjhezmenetelére jósoljon. A Középső-Ipoly mentén, Paláston gyümölcságat tettek vízbe, ha karácsonyra kivirágzott, a leány közeli férjhezmenetelére jósolt. Doroszlón ugyan virágoztattak borbálaágat, de nem kötötték hozzá a férjhezmenetelre való jóslást. Ha karácsonyig kihajtott, a következő év jó termésére jósolt.” – írja az Arcanum.

 

 

 

 

Tartalom forrása: Arcanum

Képek forrása: pixabay.com