Nyáridéző – Különleges hagyományőrző program Nádudvaron

Az Erzsébet Táborok rendszerében öt alappillér mentén valósulnak meg a programok. Ezek a magyarság és honismeret, a sport, a tudományok, a kultúra és a kereszténység. Az ottalvós és a napközi táborokban is fokozott figyelem övezi a környezettudatosságra, a kézművességre, az önismeretre és a közösségépítésre, az egészséges életmódra, valamint a hagyományőrzésre összpontosító programokat. A Napközi Erzsébet-táborokban is fontos, hogy minden témakör megjelenjen a tábori programokban. A hagyományőrzés, hagyományaink ápolása és ezek tovább örökítése a fiatalabb generáció számára nélkülözhetetlen. A napközisek az elmúlt hetekben számtalan hagyományőrzéshez kapcsolódó szabadidős tevékenységben vettek részt. Ilyen például a néptánc, a népzene, a csuhébaba készítés, a történelmi jelentőségű épületek és helyszínek megtekintése, a tradicionális magyar ételek készítése, a népi mesterségek kipróbálása.

A nádudvari Kövy Sándor Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolában mind a 8 turnusban, változatos programokkal indultak Napközi Erzsébet-táborok.

 A 6. turnusban a gyerekek több alkalommal tettek kirándulást a Nádudvari Kincsesházba, ahol a helyi településtörténei kiállítás mellett hagyományőrző programokkal és kézműves foglalkozásokkal várták a napköziseket. Ezen az izgalmas helyen, egy alkalommal népi játékokkal játszottak, majd a kenyérdagasztás rejtelmeit ismerték meg a gyerekek, egy másik napon pedig fazekas bemutatót tarott nekik egy helyi mester, majd elkészítették saját dísztárgyaikat. Nádudvaron többszázéves múltra tekint vissza a fazekas mesterség, és az itteni különleges, fekete cserép elkészítésének módjait érdeklődéssel figyelték a kis mesterek. Nézzük meg, miket alkottak.