Nyáridéző – Változatos programok a felsőtárkányi Napközi Erzsébet-táborban

A Felsőtárkányi Művelődési Ház napközisei különleges és élménydús programokon vehettek részt a nyári Napközi Erzsébet-táborokban. Az utolsó, 8. turnusban nagyokat kirándultak, játszottak és izgalmas programokkal múlatták a szünidőt.

Az első napon ismerkedős játékot tartottak, azt követően a közeli tóparton QR kódos kincskeresésben volt részük a gyerekeknek, amit nagyon élveztek. Kedden a Bükki Nemzeti Parkba látogatott el a csapat, ahol tájékozódási versenyen vehettek részt. A program során kisebb csoportokban, térkép segítségével fedezték fel a park területét a táborozók, majd közösen megtekintették a „Karszt és élővilága” című kiállítást, ahol sok érdekességet tanulhattak. Délután sem unatkoztak, a kenyérsütés fortélyaival, majd a ruhafestés egy különleges módjával, a batikolással ismerkedhettek meg.

Szerdán újabb izgalmakkal teli délelőtt várt a gyerekekre. Szafari-buszos kiránduláson vettek részt, bejárták a Bükk egyik gyönyörű természeti adottságokkal rendelkező részét, közben a természetvédelem fontosságáról beszélgettek. A program során olyan különleges helyekre is eljutottak, ahová csak külön engedéllyel lehet belépni, nagy izgalommal vették birtokba a gyerekek az eldugott helyeket, tudtuk meg a szervezőktől. A délutáni program a hagyományőrzés jegyében telt, a napközisek a helyi tájházban kipróbálhatták a nemezelés és az agyagozás hagyományos technikáit, valamint nép játékokat is játszottak.

Csütörtökön ismét útra kelt a csoport, ezúttal Bélapátfalvára vették az irányt. Az egész napos kirándulás során először a Ciszterci Apátsághoz látogattak el, ahol kincsvadászat várt rájuk. Az apátság titkai névre keresztelt állomásos játékon izgalmas feladatokon keresztül ismerkedhettek meg a gyerekek az apátsággal, a ciszterci renddel és a szerzetesek világával. Délután a közeli tó mellett sportolással töltötték a napközisek az időt, majd a Gesztenyés kilátóhoz is ellátogattak. Itt kettévált a csapat, az egyik csoport szabadulószobás programon vehetett részt, a csapat másik fele pedig egy játékos foglalkozásokkal tarkított kiállításra látogatott.  

Ilyen változatos és élményekkel teli programok mellett szinte észrevétlenül elérkezett a péntek, de a hét és a tábori szezon utolsó napját kihasználva, ezen a napon délelőtt lovasprogramon vehettek részt a gyerekek, majd délután erdei kisvonatos kirándulással zárult a hét.