Online Erzsébet-játékok – Déryné program: Hungarikumok – Gulyásleves
Egy tál forró gulyásleves minden magyar ember szívét megmelengeti. Hazánk méltán híres, tartalmas, zöldségekben és marhahúsban gazdag levese nem csak azért vált hungarikummá, mert mi magyarok nagyon szeretjük, hanem azért is, mert külföldön is ismert, kifejezetten magyar ételként azonosított fogásról van szó.
Honnan ered?
A gulya szó szarvasmarhatartásra utal, a gulyát pedig a gulyás vigyázza, tehát ha a szó szoros értelmében vizsgáljuk az elnevezést, a gulyásleves a marhapásztorok egyik eledele lehetett. Nem járunk messze az igazságtól ezzel a röpke „etimológiai elemzéssel” hiszen eredetileg valóban az alföldi pásztoroktól ered a recept.
A gulyásleves történetéről és számos érdekességről Kárpáti Barnabás mesél nekünk.
Eredeti recept:
Tartalom forrása: http://www.hungarikum.hu/hu/content/magyar-guly%C3%A1sleves
Kiemelt kép forrása: canva.com