Online Erzsébet-játékok – Déryné program: Hungarikumok – A magyar huszár

Online Erzsébet-játékok – Déryné program: Hungarikumok – A magyar huszár

A magyarok nemzeti jelképe, a huszár, 2017 óta a Hungarikumok Gyűjteményének ékes tagja. A magyar huszár könnyűlovas katona, jellemzően nem viselt páncélt és egyéb nehéz felszerelést. Egyik jellegzetessége a díszes egyenruha is, valamint a tollal díszített fejfedő. A Hungarikumok Gyűjteményében a pontos ruházatot illetően a következőképpen hangzik a leírás: „A magyar huszár az a lovas katona, aki leffentyűs csákóföveget vagy forgós csákót, gazdagon zsinórozott dolmányt és szűk nadrágot, színes fonott övet és sarkantyús rövidszárú csizmát, bal vállán átvetett, ugyancsak gazdagon zsinórozott mentét visel. Vállszíjon tartott szablyát és tarsolyt hord, a nyeregkápára erősített karabélyt és deli pár pisztolyt is kéznél tart.”

Mindezek alapján elmondható, hogy a korabeli magyar huszár uniformisa részletgazdag volt és tekintélyt parancsoló. Sőt, a magyar huszárok koruk megbecsült tagjai voltak. Nem véletlen tehát, hogy a Hungarikumok Gyűjteményében is helyet kapott.

 

A hungarikumokat bemutató videósorozat legújabb részében Dánielffy Gergely mesél a magyar huszárokról. Segít megérteni a szó jelentését, valamint a történelmi háttérről is sok mindent megtudhatunk: például, hogy milyen szerepük volt a huszároknak a csatákban? A videóból számos további érdekességet megtudhatunk:


 

 

 

Kép forrása: Hungarikumok  Gyűjteménye