Online Erzsébet-játékok – Déryné program: Hungarikumok – Kürtőskalács
A kürtőskalács 2015 óta bejegyzett hungarikum. Hengeres formáját, jellegzetes illatát és klasszikus ízvilágát nem lehet összehasonlítani más édességekkel. Első írásos receptje gróf zabolai Mikes Mária 1784. évi erdélyi szakácskönyvében található. A kürtőskalács székely, erdélyi és magyar ételkülönlegesség egyben. Nevét formájáról kapta, Székelyföldön a kéményt kürtőnek hívják, innen az elnevezés. Az Erdélyi Erzsébet-táborba látogató gyermekek maguk is megfigyelhetik a kürtőskalács sütés fortélyait a tábor egyik közkedvelt programja során. Ilyenkor kürtős mesterek érkeznek a táborba és a gyermekek előtt készítik el a süteményt, amit meg is kóstolhatnak.
A kürtőskalács történetét Vas Judit Gigi meséli el, aki kóstolóval és a sütemény eredeti receptjével is készült a videóban.
Tartalom forrás: https://hungarikum.kormany.hu/download/e/10/12000/3%20mell%C3%A9klet_Hungarikum%20%C3%A9rt%C3%A9kt%C3%A1r%20k%C3%BCrt%C5%91skal%C3%A1cs.pdf
Kiemelt kép forrása: canva.com