Online Erzsébet-játékok – Déryné program: Hungarikumok – Táncház, táncházmozgalom

Online Erzsébet-játékok – Déryné program: Hungarikumok – Táncház, táncházmozgalom

A táncház módszer, immáron több, mint negyven éve alakult ki, a táncház-mozgalom keretében, amely a Kárpát-medencei magyarság népzenei és néptánckultúráját magába foglaló mozgalom.

A táncház egyik legfontosabb eleme a népi élő zene, a talpalávalót általában tájegységekre jellemző módon válogatják. Történetét tekintve faluhelyről indult a táncház jelensége, mint szórakozási lehetőség. Annak idején jellemzően minden falunak volt egy zenekara, akik játszottak egy-egy mulatság alkalmával. A táncokban szintén falunként volt jellemző egy bizonyos tánc, ami jellemezte az adott falut a tájegységi vonásokat hordozva a mozdulatokban, lépésekben.

A táncház, mint szórakozási lehetőség napjainkban reneszánszát éli, így fenntartva a népi hagyományokat. A fiatalok körében ez rendkívül népszerű kikapcsolódási lehetőség.

A táncház módszertanról Kárpáti Barnabás mesél a Hungarikumok újabb epizódjában, akinek személyes kötődése van a néptánchoz, ezt a beszélgetés előtt bemutatja. A videóból megtudhatjuk, milyen létező táncházak vannak, és ezek fajtáit is ismerteti Barnabás.

 

 

Kép forrása: pixabay.com