Online Erzsébet-játékok – Déryné program: Közmondások

Online Erzsébet-játékok – Déryné program: Közmondások

A szólások és közmondások elődeink örökségei. Olyan örök érvényű üzenetet hordoznak, melyeket a mai napig érdemes használni és megfogadni. Szinte minden élethelyzetre találunk egy kifejezést, amely a legjobban jellemzi azt. Változatos formában fejezhetjük ki a legegyszerűbbnek tűnő dolgokat is. A Déryné program társulatával számos szólást és közmondást ismerhetünk meg.

A szólások  és közmondások értelmezésében segítségünkre lehet O. Nagy Gábor: Magyar szólások és közmondások című könyve, a gyűjteményben kifejezések és azok jelentései is olvashatóak.

 

2. Egy jó szokás többet ér három jó cselekedetnél.

Ezt a közmondást Vas Judit Gigi színésznő ismerteti velünk, majd elmondja, hogy ő hogyan értelmezi a kifejezést. Az adventi időszakban még inkább felerősödik ennek a közmondásnak a mondanivalója.

 

2. Annyit ért hozzá, mint hajdú a harangöntéshez.

Ismét egy kevésbé ismert közmondást ismerhetünk meg, ezúttal Habodász Istvánnak köszönhetően. Az „Annyit ért hozzá, mint hajdú a harangöntéshez” kifejezés nemes egyszerűséggel annyit tesz, hogy valaki olyan dologba fog, amihez egyáltalán nem ért. A videóból nem csak a jelentéséről tudhatunk meg többet, hanem részletes ismeretekre tehetünk szert arról, miért éppen a harangöntés szerepel a kifejezésben.