Online Erzsébet-játékok – Déryné program: Közmondások – Közmondások a kutyákról

Online Erzsébet-játékok – Déryné program: Közmondások – Közmondások a kutyákról

A közmondásokat bemutató és értelmező epizódok aktuális részében olyan közmondások és szólások kerülnek terítékre, amelyek a kutyákhoz kapcsolódnak. Ebben a részben a Déryné program társulatának egyik tagja, Szemerédy Bernadett lesz az, aki a kedvenc háziállatához fűződő közmondásokat bemutatja. Valamint egy kis játékra is invitál minket, az elhangzott, kutyákkal kapcsolatos szólások és közmondások párjait kell felkutatnunk. Például: „Egyik eb, másik kutya” – ennek a szólásnak a párja lehet „Az egyik tizenkilenc, a másik egy híján húsz”. Mindkét szólás azonos jelentéssel bír, vagyis egyik olyan, mint a másik.

A szólások és közmondások értelmezésében, valamint a hasonló jelentésekkel bíró szólások keresésében segítségünkre lehet O. Nagy Gábor: Magyar szólások és közmondások című könyve, a gyűjteményben kifejezések és azok jelentései is olvashatóak.

 

Lássuk, milyen szólásokat és közmondásokat ismerhetünk még meg a videóban:

  1. Eb csont beforr.
  2. Kutyaharapást szőrével.
  3. Köti az ebet a karóhoz.
  4. Kutyából nem lesz szalonna.
  5. Eben gubát cserél.
  6. A hazug embert hamarabb utolérik, mint a sánta kutyát!
  7. Lerázza magáról, mint az eb a vizet. Ennek a közmondásban a jelentését is megtudhatjuk a videóból: olyan emberről szól, aki nem igazán foglalkozik mások véleményével, vagy könnyedén lerázza magáról a dolgokat.


Kép forrása: pixabay.com