Optikai játékok – trükkfelvételek

Optikai játékok – trükkfelvételek

Az optikai játékok és trükkfelvételek készítésének csak a kreativitásunk és képzeletünk szab határt. Manapság már elég csak egy fotózásra alkalmas mobiltelefon és mókásabbnál mókásabb felvételeket készíthetünk. Most az „Optikai játékok – trükkfelvételek” témakörét járjuk körbe. Sőt, belekóstolhatunk a trükkös felvételek készítésének hátterébe és világába.

A trükkfelvételek lényege, hogy optikai illúziót hozzunk létre, azzal, hogy a tárgyakat más-más távolságban helyezzük el a felvétek készítésekor. Ezeket az egyszerű trükköket a filmes világban is gyakran használják, ám nem kell profi filmesnek lennünk ahhoz, hogy megtévesztő felvételeket hozzunk létre. Otthoni környezetben vagy akár a nyaralások alkalmával is lehetőségünk van például vicces családi fotókat készíteni, gondoljunk a pisai ferde toronynál készült megannyi turista fotóra, amin a tornyot támasztják az emberek.

A forced perspective, vagyis a kényszerített látásmód szerint készített képekkel bármilyen kompozíciót létrehozhatunk. Mire is lesz szükség egy jó trükkfelvétel elkészítéséhez? Kreativitásra biztosan, de akár inspirálódhatunk az interneten is, megannyi egyedi elképzeléssel találkozhatunk. Egy fotózásra alkalmas eszközre, a mobiltelefon is tökéletesen alkalmas erre a célra. Egy kreatív és lelkes társra, aki segít megvalósítani az elképzelésünket.

A trükkfelvételek készítésének létezik egy összetettebb technikája is, melyhez egy úgynevezett „zöld háttérre” van szükség. A háttér és egy videóvágó program segítségével bárhová elhelyezhetjük magunkat egy-egy felvételen, így akár bejárhatjuk a világot is. Fontos: Ne használjuk arra az effekteket, hogy hamis képet alkossunk magunkról az online térben.

Még több instrukciót az „Optikai játékok – trükkfelvételek” témában készült videóból kaphatunk:


 

 

A szöveges tartalom és a videó az Online Erzsébet-játékok részeként a Digitális Jólét Program és Digitális Gyermekvédelem keretein belül készült.

Kép forrása: pixabay.com