Régi idők játéka – gumizás (esszázás, rábekizés)

Régi idők játéka – gumizás (esszázás, rábekizés)


 

An-taka-ténusz-szó-óre-ómáne-óme-neo-neo-ti-ti-ti-ó-teo-teo-ti-ti-ti-ó-ben-dzsó-fix!” Valamikor a nyolcvanas években, mi lányok minden szünetben gumiztunk az iskolaudvaron és fennhangon kiabáltuk a fenti mondókát. Persze ennek a halandzsa szövegnek nem sok értelme volt, mint ahogy a „Coca-cola, Pepsi-cola, Amerika, London, Párizs, kérem maga nem normális!” rigmusnak sem, de nagyon jól szórakoztunk okostelefon vagy drága játékok nélkül is. Mert mire is volt szükségünk a gumizáshoz? Körülbelül 3 méter gatyagumira és 3 játékos kedvű résztvevőre (vagy eszköz és játszótársak hiányában két stabil székre, amik a játékosok lábát helyettesítették).

Tanítsuk meg erre a játékra gyerekeinket is!

 

1. lépés – feszítsük ki a gumit és ugráljunk!

Kiindulóhelyzetben ketten állnak egymással szemben kis terpeszben és a bokára feszítsük ki a gumit. Az ugrójátékos többféle gyakorlatot is választhat, íme néhány tipp: https://www.okosjatek.hu/gumizas_szabalyai

 

 2. lépés – emeljük a szintet!

Ha az ugrójátékosnak hibátlanul sikerült végrehajtania a gyakorlatokat, akkor tovább léphet a következő szintre, ahol ugyanezt az ugróiskolát kell kijárnia, csak magasabb szinten.

A gumit a bokákról emeljük fel lábszár magasságba. Ha az ugrójátékos elrontja a lépéseket vagy azok sorrendjét, vagy kézzel hozzáér a gumihoz, helyet kell cserélnie az egyik gumitartóval, ekkor ő következik. Ha újra rákerül a sor, ott folytathatja, ahol elrontotta.

Az a játékos a legügyesebb, aki a leghamarabb végez az összes szinttel.

Az egyes szintek, amelyeket végig lehet járni: boka – lábszár – térd – „alsó” comb – „felső” comb – csípő.

A játék során a lépesek és a koreográfiák száma végtelen, engedjük el a fantáziánkat és játsszunk!