1976. október 28. – A Rubik-kocka magyar szabadalmi bejelentésének napja

42 éve ezen a napon vette a Magyar Szabadalmi Hivatal a listájára ifj. Rubik Ernő térbeli logikai játékát, ami mára az egyik legsikeresebb magyar találmánnyá nőtte ki magát. A feltaláló a Budapesti Műszaki Egyetemi oktatójaként a térbeli mozgások szemléltetésére szeretett volna létrehozni egy eztközt, így alkotta meg a kocka első prototípusát, ami először minden oldalán egyszínű, 2x2x2-es méretű volt. A kivitelezéssel meggyűjt a baja, a próbálkozások során került rá a festés az oldalakra, ekkor jött a felimerés, az eszköz nem csak oktatásra alkalmas, játékként is működhet. A 3x3x3-as mai verzió is ekkor született meg, majd a szabadalmaztatás 2 év alatt sikeresen lezajlott, 1980-ban elnyerte az év játéka címet és azóta is töretlen sikernek örvend. Rubik Ernő nevéhez még többféle logikai játék fűződik, de a bűvös kockát egyik se tudta lekörözni.

A kocka népszerűségét mi sem mutatja jobban, mint az, hogy a mai napig zajlanak kockakirakó világversenyek és számos tudományos könyv is megjelent a kirakás elméleti oldaláról, algoritmusokról.

A kocka serkenti a logikai gondolkodást, a problémamegoldó képességet és a koncentrációt, nem túlzó állítás, hogy aki ráhangolódik és kitartóan próbálkozik, akár napokig eltöprenghet a megoldáson. Kipróbáltuk, még videós segítséggel sem egyszerű a megoldás, érdemes vele játszani akár együtt a családdal. Vigyázat! Függőséget okozhat! 😊

Gyetván Csaba Hogyan készül? sorozatában megnézhetjük, hogyan is készítik a világhírű bűvös kockát:

Tartalom forrása:  https://www.sztnh.gov.hu/hu/magyar-feltalalok-es-talalmanyaik/rubik-erno