Saját készítésű puzzle, kirakó

Saját készítésű puzzle, kirakó


Ki ne szeretné a puzzle-t, vagy ahogy sokan ismerik a kirakós játékot? Ebből a játéktípusból mindenki megtalálhatja a számára megfelelőt. Számos fajtája létezik, megvásárolhatóak a játékboltokban, könyvesboltokban vagy a webshopokban: választhatunk nekünk tetsző képet, amely állatot, városképet vagy tájképet ábrázol. Ügyességünk és türelmünk szempontjából pedig különböző darabszámú kirakók közül válogathatunk. A gyermekeknek is örömteli és sikerélményt adó játék a puzzle, amelynél lényeges, hogy a saját képességeiknek, koruknak megfelelően válasszunk. Remek családi vagy egyéni időtöltés, amely számos területet fejleszt, többek között a szem-kéz koordinációt, a vizuális képességeket, a térlátást, a figyelmet és a koncentrációt.

Valószínűleg az otthon található kirakókat, már számtalanszor használta a család vagy  a gyerekek, így azok unalmassá válhattak. Ebben az esetben is van megoldás, hiszen mi magunk is készíthetünk kirakót!

 

Többféle módon is alkothatunk  házi kirakóst, melyhez csupán néhány eszközre van szükségünk.

 

1. Fapálcika puzzle:

Alapanyagok:

  • fa spatula, jégkrémes pálcika
  • egy megfelelő kép
  • ragasztó, olló

A fa spatulákat megvásárolhatjuk hobbi vagy kézműves üzletekben is, de jégkrémes pálcikákat is összegyűjthetünk. A puzzle alapjául szolgáló képet akár egy újságból is kivághatjuk, esetleg nyomtathatunk is, ha van rá lehetőségünk. A képet a spatuláknak megfelelő nagyságúra és darabszámúra vágjuk fel, majd ragasszuk fel a kép csíkokat a pálcikákra. Már el is készült a saját puzzle, melyet kirakhatunk.

Egyszerűbb képek esetén, nehezíthetjük a kirakós feladatot azzal, hogy több képet/puzzle-t készítünk el és összekeverjük a pálcikákat. Így a játék során először ki kell válogatni azokat a pálcákat, amelyek összetartoznak, majd ezt követően lehet kirakni azokat.

 

2. Kép puzzle:

Alapanyagok:

  • újságból vagy színezőből kivágott kép
  • kartonpapír
  • olló

A legegyszerűbb és legolcsóbb megoldás, ha egy színes újságból, magazinból vágunk ki egy képet és feldaraboljuk azt. A gyerekek által már kiszínezett, színezőből kivágott képet is használhatunk erre a célra. A kép kiválasztásánál tartsuk szem előtt a gyerekek érdeklődési körét. A képet először ragasszuk fel egy kartonpapírra, hogy tartása legyen, csak ezután daraboljuk fel különböző méretekben. Kisebb gyerekek esetén a képet nagyobb darabokra vágjuk szét, hogy kevesebb darabból álljon a puzzle, könnyebb legyen kirakni. A nagyobb, vagy gyakorlott puzzle kirakó gyerekek esetén a képet egészen apró darabokra is vághatjuk, így tovább tart a kirakása.

 

Az alábbi honlapokon további ötleteket, megoldásokat is lehet találni a házi puzzle készítéshez:

 

 

(Képek forrása: www.pixabay.com)