A kültéri fizikai aktivitás (gyalogos) lehetőségei a kijárási korlátozás idején (gyerekeknek)

A kültéri fizikai aktivitás (gyalogos) lehetőségei a kijárási korlátozás idején (gyerekeknek)


 

Kedves Gyerekek!

Sajnos van olyan időszak az életetekben, amikor az egészségetek védelme érdekében be kell tartani különböző szabályokat, korlátozásokat. Ez most jelen esetben az úgynevezett kijárási korlátozás. Szerencsére ez a korlátozás nem azt jelenti, hogy egyáltalán nem mehetsz ki az utcára, a parkba, az udvarodra, a mezőre, erdőbe.

Tudjátok azt is, hogy a természeti parkok, parkerdők (például Pilisi Parkerdő) erdei turistautak gyalogosan történő látogatását, felkeresését megengedik a jelenlegi szabályok betartása mellett. Viszont arra oda kell figyelni, hogy amikor tervezitek ezeket a turista utakat bejárni, lehetőleg nem sűrűn látogatott helyek felkeresésére vállalkozzatok. A lényegi szempontokat, amiket ezeken a gyaloglásokon, sétákon be kell tartani, alább vázlatpontokba szedve leírom Nektek.

Az egészségi állapotod szinten tartása, esetleg egészséged fejlesztése nagyon fontos a jelenleg kialakult helyzetben. A gyaloglás pozitív hatást gyakorol a fizikai képességetekre, a jelenleg csökkent társas kapcsolatok miatt a mentális egészségetekre és az immunrendszeretek optimális működésére. Ezáltal javul a szíved és a verőereid működése. Fontos, hogy a gyaloglások során friss levegő jusson a tüdőbe. Az izmaidat megmozgasd, a csontjaid, ízületeid terhelés alatt legyenek továbbra is. A napsütés segítsen a D vitamin termelésében, előállításában.

Most Neked azokat a fontosabb ismereteket írom le, amit a gyalogos tevékenység alkalmával szükséges betartanod, figyelni kell rá. Kiemelem azt, hogy a közvetlen családtagjaiddal, akikkel együtt laksz, élsz, együtt lehetsz a gyaloglások során is. Rájuk ezek a szabályok nem vonatkoznak. Tehát például nyugodtan fogd meg a szüleid vagy testvéreid kezét a gyaloglás, sétálás alkalmával, így sokkal nagyobb biztonságban is leszel.

  • Ha gyalogolsz, sétálsz, tarts legalább 1,5 méter távolságot a többi embertől.
  • Ha találkozol osztálytársakkal, barátokkal, akkor most NE ölelkezzetek, NE pacsizzatok, vagyis semmilyen testi érintkezés ne jöjjön létre. Tartsd a megfelelő távolságot, köszönjetek egymásnak, röviden érdeklődjetek egymás hogyléte iránt és búcsúzásként kívánj neki jó egészséget. Hosszabb beszélgetéseket telefonon, interneten bonyolíts le.
  • NE csoportosuljatok, NE bandázzatok!
  • Igyekezz a családtagjaiddal vagy, ha elég idős vagy hozzá akkor egyedül, olyan környezetben gyalogolni, sétálni, ahol a legkevesebb emberrel találkozhatsz, vagyis nincsenek sokan. Ilyen például az én lakó környezetemben a Tisza gátja, az újszegedi liget, a külvárosi területek, kertvárosi utcák, zöldterületek.
  • Válassz olyan időpontot a gyalogláshoz, amikor tapasztalatod vagy a családod tapasztalata szerint a várható legkevesebb emberrel találkozhatsz,

Az erdők látogatása nem tiltott. Ezért, ha teheted maximum az egy háztartásban élők társaságában felkeresheted a lakóhelyedhez közel eső erdők turistaútjait, azok közül is a könnyen járható, szélesebb utakkal rendelkezőket. Mozgásra, gyaloglásra fel! Ezt is meg tudjátok tanulni és meg tudjátok csinálni!

 

Szerző: Dorka Péter testnevelés szakos középiskolai tanár