Süssünk-főzzünk együtt a gyerekekkel! – 1. rész

A közös étkezéseket megelőzően a sütés-főzés is nagyszerű közös program lehet a családnak. A gyerekek élvezhetik a konyhai feladatokat, amely során játszi könnyedséggel tanulhatják meg a szülőktől, de akár a nagyszülőktől is a konyhai technikákat. A főzés szeretete mellett fontos, hogy alapvető higiéniai szabályokat is megismerjenek.

Az év első felében, amikor sok család reggeltől estig otthon, a négy fal között töltötte a napokat, minden új tevékenység, minden új feladat üdítően hathatott a gyerekek mindennapjaiban. Most még a házimunka, a konyhai feladatok is örömöt okozhattak, mert újdonságot jelenthettek. Ne merüljenek ezek az „új” dolgok feledésbe!

Akár a főzéssel kapcsolatos minden folyamatba vonjuk be a gyerekeket, tanítsuk őket, bízzunk rájuk önálló feladatokat, vagy közösen végezzük el a munkát.

  1. Tervezzünk heti menüt

Első lépésként tervezzük meg közösen a heti menüt.  Hetente tarthatunk „mi a kedvenced napot”, amikor egy-egy családtag legkedveltebb ételét készítjük el közösen. Fontos, hogy mindenki sorra kerüljön a családból, és ne mindig ugyanazt a kedvencet főzzük meg, legyen változatos az étrend. Legyünk kreatívak és törekedjünk a maradékok ötletes, ízletes felhasználására. A több napos, szikkadt kenyérből például bundás kenyeret, melegszendvicset vagy mákos/diós gubát lehet készíteni, maradék rizsből, bulgurból pedig reszelt zöldség hozzáadásával zöldségfasírtot. Építsünk be ilyen ötleteket is a menüsorba. Ha elkészült a heti menü, a gyerekekkel együtt nézzük át, mi van otthon a kamrában, hűtőben, fagyasztóban. A hiányzó hozzávalókat írjuk össze, készítsünk bevásárlólistát. A bevásárlást most lehetőség szerint egy üzletben intézzük.

  1. Bevásárlás

A boltba lépés előtt fertőtlenítsük a kezünket, és ezt ismételjük meg vásárlást követően is. Vásárlás közben, az előírásoknak megfelelően viseljünk maszkot, vagy sállal, kendővel takarjuk el az arcunkat, és tartsunk legalább 2 méter távolságot másoktól, sorban állás és vásárlás közben is. Most még fontosabb, hogy a válogatható pékárut, zöldséget, gyümölcsöt puszta kézzel ne fogjuk meg, használjuk erre a célra kihelyezett fogóeszközt, vagy eladótéri műanyag zacskót, esetleg papírzacskót. A fizetésnél részesítsük előnyben a bankkártyás fizetést.

  1. Az élelmiszerek tárolása

Ha a bevásárlásban nem is, otthon a kipakolásban és rendszerezésben már segíthetnek a gyerekek, így könnyedén megtanulhatják, mit, hova érdemes tenni. Pakoláskor fertőtlenítsük le a frissen vásárolt termékek dobozát, csomagolását. Miközben száradnak, kérdezgessük a gyerekeket, melyik termék micsoda és szerintük hol van a helye a hűtőben vagy a kamrában. Magyarázzuk el nekik, hogy nem mindegy, hogy a hűtőbe mit, melyik polcra pakolunk be. Tanítsuk meg nekik, hogy a zöldségeket, gyümölcsöket a tárolásukra kialakított alsó fiókokba kell tenni.  Bár a legtöbb hűtő ajtajában van tojások tárolására kialakított rekesz, mivel a tojás érzékeny a hirtelen hőmérséklet-változásra, ezért ezeket szintén az alsó polcra tegyük be. A középső polcokon van a helye a sajtnak, a felvágottnak, a kolbásznak, a joghurtnak, a vajnak és a margarinnak.  A hűtő legfelső polcát hagyjuk meg a készételeknek. Az ásványvizet, gyümölcslevet, valamint a már felbontott konzervet, befőttet, lekvárt, mustárt, majonézt, ketchupot a hűtő ajtajában tároljuk.

Mondjuk el nekik, hogy vannak olyan élelmiszerek, amelyek nem igényelnek hűtést. Ilyenek például a citrusfélék, a banán, az ananász, az avokádó, az alma, a mangó, a cukkini, a padlizsán, a burgonya, a paradicsom, a parika, az uborka és a hagyma. Ezeket nem a hűtőszekrényben, hanem száraz, hűvös helyen érdemes tárolni.

Hasznos praktikákra is hívjuk fel a gyerekek figyelmét! Ilyen például, hogy azokat az élelmiszereket, amelyeket éppen most vettünk, ne a polcok előterébe tegyük, hanem inkább hátrébb, hiszen azokat az élelmiszereket kell előbb elfogyasztani, amelyek már régebb óta otthon vannak.

Jó szórakozás lehet a gyerekeknek, ha közösen címkéket gyártunk a tároló dobozokra, a lekváros- vagy befőttesüvegekre.

A konyhai tisztaságról, higiéniáról színes, rajzos grafika segítségével is mesélhetünk nekik. Ilyet mi magunk is készíthetünk, az otthoni konyhát lerajzolva, de a NÉBIH (Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal) honlapján található grafika megkönnyíti az áttekintést:

http://eteltcsakokosan.hu/wp-content/uploads/2020/03/haztartasi_infografika_A4_jav.pdf

 

Tartalom forrása: https://eteltcsakokosan.hu

Képek és kiemelt kép forrása: https://pixabay.com/