Számolást fejlesztő játékok otthon

Az alábbi kreatív ötletekkel játékosan gyakorolhatjuk a számok világát, az egyszerűbb matematikai műveleteket.

Szorzótábla kupakkal

Vágjuk le a tejesdobozok tetején lévő kiöntőt, és ragasszuk fel egy kartonlapra az egyjegyű szorzásokkal együtt. A kupakokra írjuk fel a szorzások összegét, keverjük össze őket és indulhat is a játék!

Bűvös torony

Az alábbi egyszerű játékhoz nem kell más, csak 5 db papírpohár és 1 db filctoll. Két papírpohár szélére írjuk fel a számokat 0-től 5-ig, egy harmadikra pedig 0-tól 10-ig. A negyedik papírpohárra rajzoljuk fel az összeadás és a kivonás jelét, az utolsóra pedig az egyenlőségjelet. Állítsuk össze a bűvös tornyot: először egy pohár 0-5-ig, majd az összeadás-kivonás pohár, majd ismét egy pohár 0-5-ig, következik az egyenlőségjellel ellátott pohár, a sort pedig a 0-10-ig számozott pohár zárja. A játékot tovább nehezíthetjük további 0-tól 10-ig számozott poharak bevetésével.

Építőkockák

Az építőkockákkal nem csak a gyermekek kézügyességét és kreativitását fejleszthetjük, hanem az összeadást és kivonást, valamint a kisebb-nagyobb fogalmát is játszi könnyedséggel megtaníthatjuk nekik.

+1 Játszunk boltosat zsetonokkal!

A gyerekek játékaiból rendezzünk be egy eladópultot, készítsünk árcédulákat. Először mi legyünk a boltosok, a gyermek pedig a vevő, később majd cserélhetünk. A zsetonokból adjunk meg egy keretet, amellyel a gyermek gazdálkodhat. Vásárlás során játékosan gyakorolhatjuk az összeadást és a kivonást.

Kiemelt kép forrása: https://pixabay.com/
Az ötletek forrása: https://hu.pinterest.com/