Szelektív hulladékgyűjtés

Napjainkban kiemelten fontos a környezetünk védelme. Számtalan lehetőségünk van a természet megóvására, az egyik ilyen, ha szelektíven gyűjtjük a szemetet. A szelektív hulladékgyűjtés nem más, mint a különböző anyagú hulladékok külön, vagyis szelektálva gyűjtése. A szelektív hulladékgyűjtésnek vannak bizonyos szabályai, ilyen például az, hogy az adott hulladékot a megfelelő színű szelektív hulladékgyűjtőbe dobjuk. A szelektíven gyűjtött hulladékok újrahasznosíthatóak, így a szemét feldolgozását követően feldolgozó üzemekben felhasználják ezeket bizonyos termékek alapanyagaként.

Milyen utat tesz meg a szemetestől a feldolgozásig a hulladék? A KukaLand animációjában minden kérdésünkre választ kapunk:

Mik gyűjthetők szelektíven?

                   

Fém

Műanyag

                    

Papír                          

Üveg  

.

.

.

Erzsébet Táborok és a környezetvédelem

Az Erzsébet Táborok ottalvós és napközi táboraiban a környezetvédelem és a szelektív hulladékgyűjtés évről évre kiemelt szerepet kap. A napközikben a kézművesfoglalkozások alkalmával rendszerint újrahasznosítható alapanyagokból is alkothatnak valami egészen újat a gyermekek. 2020-ban is igen színes és kreatív volt a paletta, készült ékszertartó sajtos dobozból vagy persely PET palackból. De a természetes alapanyagokból is alkottak a gyerekek: készítettek kavicsképet, kipróbálták a nemezelést, agyagozást de csuhéból is készítettek babát a táborozók.

Az ottalvós táborokban többek között „ZánKapitány és a szelektív liga” foglalkozás alkalmával a táborozók játékos sorverseny és vetélkedő alkalmával tudhattak meg többet az elmúlt években a szelektív hulladékgyűjtésről.

2020-ba a rendkívüli pandémiás helyzetben az Erzsébet Táborok részben az online térbe költözött. Ez hívta életre a „Legyél kreatív” kézműves videósorozatot is. Az Erzsébet Táborok YouTube oldalán a „Legyél kreatív” lejátszási listában újrahasznosítható alapanyagokból készült kreatív alkotások tárháza található:

LEGYÉL KREATÍV – KÉZMŰVES VIDEÓK

.

.

Szelektív hulladékgyűjtés témában hasznos oldalak:

MIT GYŰJTHETEK SZELEKTÍVEN ÉS MIT NEM?

BUDAPEST SZELEKTÍV HULLADÉKGYŰJTÉSI RENDSZERE

.

.

Ikonok forrása: flaticon.com/authors/freepik

Kép forrása: pixabay.com