Szelektíven gyűjthető hulladékok – dobble

A játék fejlesztő hatása


Fejleszti a gyerekek türelmét, koncentrációs képességeit, reflexeit, beszédkészségüket, valamint növelheti bennük a versenyszellemet. A gondolkodásra és a megfigyelő képességre van nagyobb fejlesztő hatása.

Meg kell találniuk a lapokon található azonos képeket, melyek az elkülönítetten gyűjthető hulladékokat szimbolizálják.

Az ismert dobble szabályai szerint játszható:

Torony: A 2 játékos kap egy-egy lapot, a többit egy pakliban az asztal közepére helyezzük, a legfelső lapot a szimbólumokkal felfelé. Mindenki egyszerre megfordítja a kártyáját, majd aki először rálel a középsőn és a sajátján található közös szimbólumra, megnyeri a kört. Ekkor a középen lévő lapot magához veszi, ráhelyezi a saját lapjára, így most már ezt a kártyát kell figyelnie. Középre új lapot csapunk fel, amit ismét a leggyorsabb vihet el. Amikor elfogynak középről a lapok, megnézzük, kinek a legmagasabb a tornya, ő nyerte a játékot.

Kút: A Kút játékban az a cél, hogy mielőbb megszabaduljunk a lapjainktól. Ennek megfelelően a felállás is más: ezúttal egy lapot helyezünk képpel felfelé az asztal közepére, a többit pedig megkeverve, egyenlően szétosztjuk a 2 játékos között. Aki először fedezi fel a saját paklijának felső lapján és a középső lapon szereplő azonos szimbólumot, annak a kártyája középre kerül, így ehhez kell hasonlítani a kártyáinkat.

JÁTÉK KÁRTYÁK

 

Szerző: Dr. habil Radács Marianna Ph.D.

SZTE JGYPK Környezet-biológia és Környezeti Nevelés Tanszék