„TAVASZ UTÁN ELJÖN A NYÁR…”

A 2019-es balatoni Erzsébet-tábori szezon a háromnapos, kétéjszakás zánkai osztálykirándulásokkal vette kezdetét. 2019. május 1. és június 5. között, 10 turnuson át (hetente hétfőtől szerdáig és szerdától péntekig) több mint 15 ezer táborozó, közel 460 csoport lehetett részese az élményeknek.

A „Zánkai Erzsébet-táborban” széles programkínálat várta a táborozókat 2019-ben. A gyermekek lelkesen vetették bele magukat az alkotás világába, a kézműves foglalkozások során sokan készítettek bőr- és zsinór karkötőket, kulcstartót, decoupage képet, cérnaképet, festettek fakanál bábot, kavicsot és vászontáskát, de vasalható gyöngyalkotások és kavicsképek is születtek. A tábori mozizás is nagy népszerűségnek örvendett az osztálykirándulók körében, a természettudományok szerelmeseit pedig látványos bemutatók várták. Az utóbbiakon keresztül a diákok közelebbről is megismerhették a bolygó legkülönlegesebb bogarait, a legbátrabbak akár kézbe is vehették őket. Szintén a gyermekek kedvence volt a kutyabemutató, ahol a lelkes négylábúakat az előadás végén simogatással jutalmazhatták a táborozók.

Nagy érdeklődés övezte az interaktív fizikai és kémiai előadásokat is, melyek során a résztvevők különleges kísérleteket láthattak, a vállalkozó kedvű gyermekek akár a show részeseivé is válhattak. Este pedig a szórakozásé volt a főszerep: a tavaszi turnusok alatt olyan népszerű előadók léptek színpadra a 2019-es Zánkai Erzsébet-táborban, mint Burai Krisztián, Veréb Tamás vagy a Children of Distance. Minden koncerten fergeteges volt a hangulat, a buli után lehetőség volt egy-két közös fotót is készíteni a fellépőkkel. Ha az idő engedte, számos kültéri programot is kipróbálhattak a táborozók. A csoportok ellátogathattak a kalandparkba és a Haditechnikai Parkba, sétahajózhattak, volt foci, szablyavívás, íjászat, de a lézerharc és a klasszikus tábori játék, a számháború sem maradhatott el. A 2019-es turnusok utolsó napját disco-val és közös tánctanulással zárták a táborozók.

A 2019-es nyári ottalvós Erzsébet-tábor első turnusára június 16-án érkeztek meg a gyermekek és kísérőikA táborozókra rengeteg színes program várt: a Balaton nyújtotta lehetőségek mellett kalandpark, különböző sportos aktivitások (pl. íjászat, szablyavívás, lasertag, trambulin), komoly- és könnyűzenei koncertek, digitális képességeket fejlesztő (pl. 3D nyomtatás, LEGO robot) és kézműves foglalkozások, prevenciós előadások, sétahajózás, állomásos csapatépítő játékok, ismeretterjesztő foglalkozások, kreatív játékok és még sok izgalmas élményprogram várta a Zánkára érkező kicsiket és nagyokat 2019-ben.

A „Zánkai Erzsébet-tábor” a nyári ottalvós táborok mellett hétvégi Családi Erzsébet-táboroknak is otthont adott 2019-ben, melyek 10 turnuson át,  2019. június 21-től egészen augusztus 25-ig várták a tartalmas kikapcsolódásra vágyó családokat. 2019-ben Zalaszabaron és Tihanyban nagyságrendileg 1000 testi vagy lelki betegséggel élő, és gyógyuló gyermek élhette át a biztonságos táborozás élményét a Gyógyító Szent Erzsébet-táborokban. 2019 nyarán pedig mintegy 1700 magyarországi magyar gyermek vakációzhatott az erdélyi táborban, Ivó településen, a festői környezetben lévő Madarasi Hargita lábánál.