Tudj meg többet a szüleidről

Tudj meg többet a szüleidről!

Most, hogy tanácsos otthon maradni és otthon is tanultok, lassan talán kialakul egy olyan életritmus, amelybe olyan elfoglaltságok is beleférhetnek, amelyekre a mindennapi rohanásban talán nem jut időtök. Szüleiteknek sem könnyű ez az időszak, valószínűleg otthonról kell dolgozniuk, vagy olyan területen dolgoznak, ahol lehet, hogy még több a munkájuk, mint eddig. Bármelyik esetben igaz az, hogy biztosan jól esik nekik, ha olyan játékokra hívjátok őket, amely a jelenből kiszakítja őket, és azt érezhetik belőle, hogy figyeltek rájuk (a szülőknek legalább annyira szüksége van erre, mint nektek). Nektek pedig izgalmas lehet megtudni többet a szüleitekről. Ehhez sokféle játékot ki lehet próbálni:

  • Fele sem igaz: mindenki 3 állítást mond magáról, amelyből kettő hamis, egy igaz. A család többi tagjának ki kell találnia, hogy melyik az igaz. Ha nem találják ki, akkor kap egy pontot, aki az állításokat mondta. Ha kitalálják, akkor a többiek kapnak egyet-egyet. Az nyer, akinek a legtöbb pontja van.
  • TV interjú: Képzeljétek el, hogy egy TV társaság riporterei vagytok. Találjatok ki egy témát (például: milyen volt az élete anyának/apának, amikor akkora volt, mint te most, vagy mi okoz neki legnagyobb örömöt a munkájában, vagy hogyan ismerték meg egymást a szüleid). Készítsetek egy mikrofont kartonpapírból (írjátok rá a TV nevét is), és kérjetek interjút a témáról anyától/apától.  Ne felejtsétek el, az interjú elején be kell mutatkoznotok, elmondani, hogy melyik TV-től vagytok. Ne tegeződjetek az interjúalannyal, legyen ez egy „hivatalos beszélgetés”. A riporterek általában előre készülnek kérdésekkel az adott témában, erre szánjatok időt. Ha kedvetek van hozzá, akár fel is vehetitek az interjúkat, majd a család együtt visszanézheti őket.
  • Fénykép kollázs: Ez akár többnapos játék is lehet. Kérjétek meg szüleiteket, hogy vegyék elő a fényképalbumokat, melyek gyermekkorukról szólnak. Üljetek le, és kérjétek meg őket, hogy meséljenek a képekről nektek. Ezután keressetek olyan fotókat, amelyek abból a korból származnak, amikor már felnőttek voltak, de Ti még nem éltetek. Utolsó lépésként vegyétek elő azokat a fotókat, amelyek a Ti életetekről szólnak. Amikor már mind a három korszak képeit átnéztétek, válasszatok mindegyikből párat, amely leginkább kifejezi azt, hogy milyen is a Ti családotok. Készítsetek ezekből egy kollázst. (Lehet, hogy a képek egy része papírformában van meg, másik része digitálisan. A kollázst készíthetitek egy nagy kartonpapírra, de akár számítógépen szerkesztve is. A lényeg, hogy le lehet fotózni a papír képeket, vagy ki lehet nyomtatni a digitálisakat, hogy egyforma formátumúak legyenek.)

 

Szerző: Dr. Osváth Viola gyermekklinikai és mentálhigiénés szakpszichológus