Tudjunk meg többet gyermekünkről

Kedves Szülők!

Lassan mindenki belerázódik az otthoni munkavégzés mellett a gyermekek tanításába és szórakoztatásába. Ha kifogytunk az ötletekből, hogy mit is játszhatnánk, itt találhatunk pár olyan játékot, amely nem csak szórakoztató, de segít jobban megismerni gyermekünket, illetve építheti általuk nem csak az önismeretét, de a kapcsolatunkat is.

Vendégség

Játsszuk azt, hogy partyt szervezünk, amelyre minden családtag egy hírességet hívhat meg, mint személyes vendégét. A játék kezdetén beszéljük meg, hogy csak élő hírességeket látunk vendégül, vagy akár régi idők kedvencei is jöhetnek. Ha kisebb gyerekek is vannak a családban (pl. óvodás), akkor ki lehet bővíteni a kört mesehősökre is.

Vegyünk elő egy-egy lapot, és mindenki írja fel először, hogy ő kit hívna meg (az óvodásnak egyik szülő, vagy valamelyik idősebb testvér segíthet).

Amikor mindenki leírta a saját választását, akkor tippelje meg, hogy a család többi tagja kit hívna el.

Amikor mindenki leírta a tippjeit, kezdődhet a játék. Egy valaki fölolvassa, hogy kire gondolt, és indokolja is, hogy miért pont őt szeretné vendégül látni. Ezután a többiek mondják el, hogy kire tippeltek az illető személy vendégeként, és miért. Érdekes lehet, hogy ki találja el az eredeti választást, ki ismeri legjobban az illetőt a családból, illetve az is, hogy ki miért tippelt arra, akire tippelt.

A játék „haladó változata”: ha van kedve a családnak, eljátszhatjuk a „partyt” úgy, hogy mindenki a vendége bőrébe bújik, és őt személyesíti meg. Próbáljon meg mindenki úgy beszélni, viselkedni, ahogy szerinte a választott személy viselkedne. Izgalmas párbeszédek alakulhatnak ki, ha például Peppa malac találkozik Wiz Khalifával, vagy Paulo Coelhoval.

Közös rajz

A család feladata, hogy közösen rajzoljon egy képet. Előre meg tudjuk beszélni, hogy mi legyen a rajzon (lehet például egy ház, vagy egy fa). Megbeszéljük, hogy ki melyik részét fogja lerajzolni, és előkészítjük a lapot és a ceruzákat hozzá. Ezután mindenkinek bekötjük a szemét egy kendővel, és így fogunk rajzolni. Az első személy megrajzolja például a ház falait, vagy a fa törzsét, a második az ablakokat vagy a lombot, és így tovább. A lényeg, hogy senki nem látja az előző személy rajzát sem, és a saját alkotását sem. Akkor vehetjük le a kendőt, amikor az utolsó családtag is befejezte a rajzolást. Ha csak ketten vagy hárman vesznek részt benne, akkor akár két-három kör is mehet. Minél több részletet rajzoltunk a rajzra, annál viccesebb lesz a végeredmény.

Variáció: Lehet úgy is rajzolni, hogy senkinek nincs csukva a szeme, de mindenki behajtja azt a részt, amit ő rajzolt, így nem látszik, hogy mit kell folytatni. Ilyenkor érdemes például embert alkotni. Az első családtag megrajzolja a lábát, a második a testét, harmadik a fejét. Itt minél kevesebb részletet beszéljenek meg, és minél részletesebbek a rajzok, annál viccesebb lesz (például magas sarkú cipős, pocakos, punk hajú fiú).

 

Szerző: Dr. Osváth Viola gyermekklinikai és mentálhigiénés szakpszichológus

Kiemelt kép forrása: https://pixabay.com/