Ujjgyakorlatok

Ujjgyakorlatok


Kisgyermekkorban a finommozgások fejlesztése, a kéz és az ujjak mozgatása, használata, rendkívül változatos módokon történhet. A különböző specifikus feladatok által ügyesednek ezek a területek, így a gyerekek egyre pontosabban tudják alkalmazni azokat a különféle tevékenységek során. Később a tanuláshoz, az íráshoz is elengedhetetlenek ezek a jól működő képességek. Az ujjgyakorlatok, a tapintásos, a kézmozgásos feladatok, úgy, mint a tépés, vágás, apró tárgyak szétválogatása vagy akár a színezés segítik a kéz csontjainak, izmainak erősítését, valamint fejlesztik a figyelmet és a koncentrációt is, olvasható Pektor Gabriella írásában.

 

A klasszikus rajzolós, színezős tevékenységeken túl a következő játékos feladatok is hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a gyermekkezek egyre ügyesebbek legyenek, a finommotoros képességek fejlődjenek.

 

Ujjpuszi


Semmilyen más eszköz nem szükséges az ujjpuszi játékhoz, mint a gyerekek kezecskéi, ujjacskái. A játék során a gyerekek kényelmesen helyezkedjenek el, a tenyereiket fordítsák egymás felé és kövessék a kiadott utasításokat:

 • „Érintsd össze az ujjaidat sorban egymás után, a kisujjat a kisujjal, a gyűrűst a gyűrűssel…”
 • „Érintsd össze csak a mutatóujjaidat!”
 • „A jobb kéz kisujját érintsd a bal kéz hüvelykujjához.”
 • És így tovább, amilyen kombinációk még eszünkbe jutnak.

Nehezítésként ezeket a feladatokat csukott szemmel is meg lehet oldani.

 

Kupakpöccintés


Szükséges eszközök:

 • szabadfelület (asztal vagy padló)
 • műanyag kupakok

A játék során a cél az, hogy a gyerekek a műanyag kupakokat az ujjaik segítségével, pöccintő mozdulattal egy megadott irányba, kapuba vagy célba továbbítsák. Kicsit hasonló ez a játék a gombfocihoz. Tehát a szabadterepen, az üres asztalra elő kell készíteni a kupakokat, kijelölni egy kaput vagy irányt, ahová a kupakoknak meg kell érkezniük. Ezután nincs más teendő, mint elkezdeni a pöckölést. Úgy is élvezetesebbé tehető a feladat, hogy minél messzebbre kell, hogy pöccintsék a kupakokat, nem pedig egy adott célba kell betalálni.

 

Korongok az ujjakon


Szükséges eszközök:

 • fa- vagy műanyag korongok esetleg lapos kavicsok, pénzérmék
 • műanyag tál vagy edény

 

A gyerekeknek a rendelkezésre álló korongokat/kavicsokat a kézháton, kézfejen kell egyensúlyozni vagy az ujjpercekre helyezni. Különböző utasítások végrehajtásával játékossá tehető a feladat:

 • „Tartsátok meg a korongokat az ujjaitokon!”
 • „Tartsatok meg minél több korongot az ujjaitokon!”
 • „Mozgassátok az ujjaitokat, de ügyeljetek, hogy a korongok közben ne essenek le!”
 • „Az ujjaitokon lévő korongokat juttassátok el a műanyag tálig és pottyantsátok bele!”

Az egyensúlyozást és a koncentrációt továbbfejleszthetjük úgy is, hogy miközben a korongokat a kézfejükön tartják a gyerekek, ezalatt mozgásos feladatokat is végeznek. Például el kell jutniuk „A” pontból „B” pontba vagy guggolást kell végezniük, eközben a pénzérméknek a helyükön kell maradniuk, nem eshetnek le.

 

(Forrás: Pektor Gabriella: Mozgásfejlesztő játékok gyűjteménye, 2011)  

 

A következő linkeken Sárosdi Virág mutat be különböző gyakorlatokat és egyéb tartalmakat is ajánl, amelyek által fejleszthetőek a gyerekek képességei.

Gyereketető – Ujjgyakorlatok /Sárosdi Virág/


Sárosdi Virág honlapja fejlesztő tartalmakkal és játékokkal

https://skillo.hu/