Unatkozol? Tanulj nyelvet! – Duolingo

Unatkozol?  Tanulj nyelvet!

A Duolingo ingyenes nyelvtanuló applikációval játszva tanulhatod meg egy új nyelv alapjait vagy gyakorolhatod az eddig tanultakat.

„Ahány nyelvet beszélsz, annyi embert érsz” – mondta IV. Károly, az utolsó magyar király, aki német anyanyelve mellett magas szinten beszélte az angol, a francia, a magyar és a cseh nyelveket, valamint rendelkezett latin és görög nyelvismerettel is. De vajon tényleg megéri nyelvet tanulnunk? A nyelvtanulás nagyon hasznos lehet, mivel pozitív energiákat szabadít fel, növeli az önbizalmat, fejleszti a szellemi képességeket és nem utolsó sorban a nyelvtudás birtokában új emberekkel, kultúrákkal van lehetőségünk megismerkedni. A külföldi utazások is élvezhetőbbé és biztonságosabbá válnak, ha ismerjük a helyi emberek nyelvét, valamint nyitottabbá tesznek bennünket. Továbbtanulásnál plusz pontokat jelent, külföldi továbbtanulásnál szinte elengedhetetlen, karrier, munka esetén pedig előnyt jelent. Akár kezdő, akár haladó szinten tanulsz már egy nyelvet, vagy újabb nyelvet tanulnál, a nyelvtanfolyamok tökéletes kiegészítője lehet a Duolingo alkalmazás.

A Duolingo egy ingyenes, nyelvtanulást segítő weboldal, amely minden mobil rendszerre (Android, iOS) elérhető applikációval is rendelkezik. Segítségével gyorsan és egyszerűen állhatsz neki egy új nyelv elsajátításának. Minden egyes lecke egy-egy modul (pl. Alapok, Kifejezések, Étel-ital, Állatok, Foglalkozás, Utazás) amelyeken belül feladatokat kell elvégezned. Az alkalmazás használata során nem kell szótárt használnunk és szavakat magolnunk.

A Duolingo egy olyan online tanulást segítő szórakoztató alkalmazás, ahol megadhatod, hogy milyen célból tanulnál nyelvet (pl. tanulmányok, utazás, kultúra), pontokat (koronákat) gyűjthetsz az ismereteid szintjének növelésével, napi célokat adhatsz meg (applikáció esetén minimum 5 perc, maximum 20 perc), azonnali visszacsatolást kaphatsz. Mindezt interaktív, játékos módon. Lehetőséged van fordítani példa mondatokat előre megadott szavak alapján,  párosíthatsz szavakat, gyakorolhatsz hallás után (applikáció beolvassa, te bepötyögöd), végezhetsz  beszédet fejlesztő (gép felolvassa, te pedig utána mondod) feladatokat. Szótanulásra és a nyelvtan gyakorlására is kiváló eszköz. Az új szavakat képek segítségével, a nyelvtant szövegbuborékok alkalmazásával tanulhatod meg.

Az Duolingo előnye, hogy könnyen kezelhető és játékos a felépítése, nagyon nehéz abbahagyni, mintha a kedvenc számítógépes játékoddal, konzoloddal játszanál, vagy a sorozatodat néznéd, és előjön a „csak még egy részt” érzése. Az alkalmazást a közösségi fiókoddal is össze tudod kötni (ha betöltötted a 13. életévedet) és versenyezhetsz a barátaiddal, hogy ki halad jobban a nyelvtanulással. Bárhová magaddal viheted a zsebedben, az okostelefonod pedig valljuk be, mégiscsak kisebb, mint egy vaskos nyelvkönyv vagy szótár.

A mobilos/tabletes alkalmazásban általában a megérzéseidre kell hallgatni, és neked kell rájönni a szavak, mondatok mögötti szabályokra, asztali nézetben viszont a nyelvtant is elmagyarázza.

A Duolingo természetesen nem váltja ki a nyelvtanárt, a nyelvtanfolyamokat, az idegen nyelvű filmek nézését, az online/offline szótárazást, vagy a házi feladatok elkészítését. Inkább egy egyszerű és élvezetes módja a szókincsed fejlesztésének, átlátható és egyszerű kezdőfelülettel..

 

Duolingo használatának menete


  1. Regisztrálsz a honlapon ITT, vagy letöltöd okostelefonodra az alkalmazást App Store-ból/Google Áruházból.
  2. Kiválasztod a megtanulandó nyelvet, és választasz magadnak útvonalat (indulhatsz az alapoktól, vagy írhatsz szintfelmérőt), napi célt, amelyet bármikor módosíthatsz.

Lehetőséged van beregisztrálni (profilt létrehozni), de bejelentkezhetsz Facebook vagy Google fiókkal is. Az eredményeid mentése érdekében érdemes profilt létrehozni. Ha angolul akarsz tanulni, akkor magyarul is tudod használni a Duolingot, de ha más nyelvre vágysz (pl. francia, spanyol, német) akkor angol lesz az alapnyelv, ami még egy jó ok arra, hogy minél gyorsabban megtanulj angolul.

Forrás (kép és tartalom):
https://hu.duolingo.com/
https://otevotnyelv.com/duolingo/
https://pixabay.com/