Vizek, tavak lakói

Vizek, tavak lakói


A korábbi, „A tó vize” című írásunkban megjelent, hogy a tavak élővilága témához kapcsolódóan érdemes foglalkozni külön-külön is az élővizekben (tavakban, folyókban) élő egyes állatokkal, kétéltűekkel, pl.: a békákkal, halakkal.

 

 

Néhány mesét és játékos feladatot gyűjtöttünk össze ehhez a témához igazodva:

 

Hal dal – halfajták megismerése és megszámolása:

 

Béka dal:

 

Buborék együttes: Békakoma


Remek közös foglalkozás lehet, ha a mesékben és zenékben látott, hallott szereplőket, valamint a kedvenc szituációikat lerajzolják a gyerekek, majd „elbábozzák” a családnak.

 

Horgászkaland:

Az alábbi képen sok-sok halacska látható. A feladat az, hogy  meg kell számolni, hogy egy-egy sorban mennyi ugyanolyan halacska található, mint amilyen a sor elején látható.

(Forrás: Tappancs ovi: Pedagógus kiadás, XVI. évfolyam, 6. szám)

Akinek van rá lehetősége, ki is nyomtathatja a képet, ekkor a feladat a következő: minden sorban azt a halacskát kell kiszínezni, amelyik ugyanolyan, mint ami a sor elején van. Meg kell számolni, mennyi ilyet talált a gyermek, és annyi pöttyöt kell rajzolni a sor végén található üres négyzetbe.

 

Az alábbi képen pedig a megadott jelöléseknek megfelelő színekkel kell kiszínezni az egyes mezőket, alakzatokat, így válik láthatóvá a halacska és a béka.

(Forrás: Főfai A. – Gábor E.: Ovimatek 2.)

A foglalkoztató feladatok közül – akinek módjában áll – az egyes lapokat ki is lehet nyomtatni, így önálló színezhetővé is válnak.