10 ismeretterjesztő mesesorozat a tanterembe vagy a családi nappaliba

10 ismeretterjesztő mesesorozat a tanterembe vagy a családi nappaliba


A tudományos ismeretterjesztés virágkorát éljük napjainkban. Elég, ha csak a rengeteg tévécsatornára gondolunk, amelyek a Föld bármely pontját a nappalinkba vagy az osztályterembe tudják varázsolni. Mit tegyünk azonban, ha nincsen lehetőségünk az előfizetéses csatornák műsorait használni ismeretterjesztésre, vagy tematikus beszélgetésekre otthon vagy az iskolában?

Ismeretterjesztő, ingyenes online lehetőségekről állítottunk össze egy listát, melyben témakörök szerint meséket ajánlunk.

A különböző életkorú gyerekek számára akár a családban, akár az iskolában is lebilincselő lehet egy-egy régebbi mesesorozat, melyek ingyenesen és regisztráció nélkül is elérhetők a Mesekincstár honlapján.

A mesék online elérhetőségének linkjét is megadjuk, a Mesekincstár oldalán pedig egy-egy mesesorozat minden epizódja elérhető. A linkre kattintva az epizódokat a videó jobb felső sarkában lévő lejátszási listából tudjuk kiválasztani.

 

Egyszer volt … sorozatok

Albert Barillé ismeretterjesztő sorozata a mai napig az egyik legkiemelkedőbb ismeretterjesztő mesesorozat. Különböző témakörökben 7 évad készült el, minden évadban 26 résszel. A részek 22-28 perc hosszúak, így akár egy 45 perces digitális tanórába is beleférhet, vagy a szabadidőben is hasznos tartalomként értelmezhetjük. A sorozat alsós és felső tagozatos gyerekek számára is ajánlott.

Lássuk, miről szólnak az egyes évadok:

 

1. Egyszer voltaz ember – történelem, evolúció és kultúrtörténet


A sorozat az emberiség evolúcióját mutatja be, kedves, visszatérő szereplőkkel. Az élet első jeleitől követjük az emberiség fejlődését napjainkig. Az epizódok témái között megtaláljuk az ősemberek vagy épp a római kor fejlődését és bukását, Erzsébet Angliáját vagy XIV. Lajos udvarát és a francia forradalmat. A sorozat rávilágít minden korszak jellemzőire és nehézségeire, illetve arra, hogyan küzdött meg vele a kor embere. Minden epizód egy-egy jól körülhatárolt korszakot ölel fel.

Epizódlista: https://hu.wikipedia.org/wiki/Egyszer_volt%E2%80%A6_az_ember

Online elérhetőség:

 

 

2. Egyszer volt… az élet – biológia, az emberi test


A sorozat 26 része bemutatja testünket. Belülről ismerhetjük meg sejtjeinket és vérlemezkéinket. Minden rész az ember testének egy-egy szervét helyezi középpontba, annak biológiai működését magyarázza el, mint a sejt, a vér, a szív, az agy, mi az a vérkeringés, vagy például mi történik szervezetünkkel, ha megbetegszünk. A sorozat továbbá foglalkozik az agyunkkal, az örökléstannal, a molekuláinkkal és még a hormonháztartásunkkal is.

Epizódlista IDE kattintva elérhető!

Online elérhetőség:

 

 

3. Egyszer volt… Amerika – történelem


Amerika felfedezésének történetét dolgozza fel az évad, mely egészen a vikingekig vezet vissza minket. Kolumbusz felfedezése előtt az első amerikaiak, az inkák és az indiánok történelmét is megismerhetjük.

Epizódlista IDE kattintva elérhető!

Online elérhetőség:

 

 

4. Egyszer volt… az ötlet – természettudományok, találmányok


Minden egy ötlettel kezdődött. A sorozat olyan feltalálókkal, tudományos gondolkodókkal foglalkozik, akik tudomány meghatározó alakjai voltak mind a fizika, mind a kémia területén. Az epizódok között szerepel Newton, Galilei és Edison is.

Epizódlista IDE kattintva elérhető!

Online elérhetőség:

 

 

5. Egyszer volt… a felfedezők – földrajz, történelem


Nagy Sándor hódításaitól kezdve ismerhetjük meg a nagy földrajzi felfedezéseket és az adott kor körülményeit, a felfedezők motivációit és nehézségeit, illetve a nagy hajózókat, mint például Magellánt és Amerigo Vespuccit.

Epizódlista IDE kattintva elérhető!

Online elérhetőség:

 

 

6. Egyszer volt… a Föld – környezet-, és társadalomismeret


Az évad részletesen bemutatja a Föld történetét, az ősrobbanástól fogva, az őserdők világát, a tengereket, a világkereskedelmet, vagy épp a túlzásba vitt halászat hatásait, a globális felmelegedés és az alternatív energiák kérdéskörét. Kérdéseket vet fel a környezet társadalmi összefüggéseiről, például a csökkenő energiaforrások hatásairól.

Epizódlista IDE kattintva elérhető!

Online elérhetőség:

 

7. Egyszer volt… a világűr – Fizika, csillagászat


A jövőben játszódó történet bemutatja a világűrt.

Epizódlista IDE kattintva elérhető!

Online elérhetőség:

Az Egyszer volt… sorozatokon túli további izgalmas tartalmak, amiket szeretnénk a figyelmetekbe ajánlani:

 

Csodabogarak – A rovarok magánélete


Nagyon sok humorral készült ez az animációs mesesorozat, így minden korosztály számára szórakoztató lehet a rovarok apró történetekben elmesélt élete. A sorozat a kis animált élőlények, hangyák, katicák, csigák és egyéb állatok kalandjait mutatja be. Remek témabevezető lehet egy környezetórán vagy délutáni szabadidős foglalkozáson.

Az első sorozat 6×13 részes, a második 4×13 részes. Egy rész 6 perces.

Epizódlista IDE kattintva elérhető!

Online elérhetőség: https://www.youtube.com/channel/UCOOi7JtIMDaYsaUjDBSTSIQ

 

A varázslatos iskolabusz – környezetismeret


Tanulmányi kirándulás, ami minden gyermek vágya: egy varázslatos vezetővel, repülő iskolabusszal, kalandos utazásokkal, új felfedezésekkel. A varázslatos iskolabusz remek ismeretterjesztő sorozat, amely a gyermekek számára érdekessé és kalandossá teheti a tanulást, legyen szó az emberi testről, a Föld ökoszisztémájáról vagy a dinoszauruszokról. A sorozat 52 részes, minden rész 25 perces.

Epizódlista IDE kattintva elérhető.

Online elérhetőség:

 

 

Albert mondja… a természet jobban tudja – környezetismeret


Albert, a játékos és vidám mesefigura a természettudomány területén keresztül mutatja be a világot játszópajtásaival. A sorozat 13 részében tanulhatunk a víz körforgásáról, valamint a növények és állatok mindennapi életünkben betöltött szerepéről.

Epizódlista IDE kattintva elérhető.

Online elérhetőség: