decor-top
decor-bottom
decor decor

Leírás

A Diabétesz Erzsébet-táborok az Erzsébet Táborok rendszerének speciális tábortípusaiba tartoznak, szervezésükben és a lebonyolításban szakmai partnerekkel működik együtt az Erzsébet Alapítvány. A diabéteszes gyerekeket a táborokba Diabetológiai Gyermekgyógyász Szakellátó Intézmények és civil szervezetek, valamint egészségügyi intézmények jelentkeztetik a szülők beleegyezésével. Az említett intézmények és szervezetek évek óta rendszeresen megtartott, vagy akár  újonnan szervezett ottalvós vagy napközi típusú diabétesz táborai az Erzsébet Táborok rendszerében finanszírozottá válnak.

A speciális táborok esetében a táboroztatási munka közös, de a tábort az együttműködő intézmény, civil szervezet szervezi meg, az infrastruktúrát, az étkezést, a programokat, a felügyeletet, az egészségügyi ellátást az együttműködő partner végzi, szorosan egyeztetve a szülőkkel.

A táborokban megvalósuló programok szakmai tartalma az Erzsébet Táborok öt alappillérére épül. Ezek a magyarság és honismeret – hagyományőrzés és a magyarságtudat erősítése; a sport – sportfoglalkozások, egészséges életmódra való törekvés; a tudomány – ismeretterjesztés és a környezettudatosság fejlesztése; a kultúra – különböző művészeti ágak bemutatása, bemutatkozása; és a kereszténység. A diabétesz táborok teret engednek az edukációnak: a gyermekek játékos módon megismerhetik, megtanulhatják az állapotuk kezelését, a mindennapjaik megkönnyítését.

A közmédia „Jónak lenni jó!” adománygyűjtő kampánya által 2018-ban kerültek először még inkább a figyelem középpontjába az 1-es típusú diabéteszes gyermekek, fiatalok, és ezáltal az érintett családok. Minden állampolgár támogathatta az ő speciális táboroztatásukat, amely egy rendkívül komplex feladat, ennek segítése pedig páratlan kezdeményezés volt, mert eddig még soha nem került sor a gyermekkori cukorbetegséggel élők és ezáltal az érintett családok ilyen jellegű, országos szintű támogatására, és amelynek az volt a célja, hogy minden eddiginél többen tapasztalhassák meg a táborozás élményét. Hatalmas érdeklődés és az érintett szervezetek nagyfokú együttműködése jellemezte az elmúlt éveket.