korok dots oval

10 év, 1 millió résztvevő, 7 tábortípus, felújított táborhelyek és megszámlálhatatlanul sok gyermekmosoly. Az Erzsébet Táborok eddigi történetét és fejlődését nehéz egyetlen mondatban összefoglalni, de talán sok szülő hallotta már gyermekétől egy-egy Erzsébet-táborban töltött vakációs hét vagy egy tábori osztálykirándulás után, hogy „olyan jó volt, úgy visszamennék”. A gyerekek a Balatonnál már télen is kikapcsolódhatnak, hiszen a 2016-ban indult Erzsébet-karácsony is ottalvós táborrá vált 2021-ben.

Táborok az év minden szakában

Az Erzsébet-táborokat 2012-ben hívta életre Magyarország Kormánya, és az Erzsébet-program részeként indult a kezdeményezés. Ma már törvényben rögzített közfeladatról van szó, amelynek megvalósításáról az egyházi hátterű Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány (Erzsébet Alapítvány) gondoskodik. A kezdetekben még „csak” 17 ezer gyermek táborozhatott – jellemzően a nyári időszakban –, de a táboroztatási program napjainkra négyévszakossá vált, és 2022-ben, egész évben már összesen mintegy 180 ezren vehettek részt valamilyen típusú Erzsébet-táborban.

Különféle tábortípusok és több táborhelyszín

Az Erzsébet Táborok táboroztatási programban mára hét különböző tábortípus közül lehet választani. A szülők számos lehetőség közül válogathatnak, hogy gyermekük milyen Erzsébet-táborban vegyen részt. Dönthetnek az ottalvós, a napközi, a gyógyító, az erdélyi, a családi táborok mellett, de vannak már diabétesz táborok is, és választhatják az osztálykirándulásokat, vagy az Erzsébet-karácsonyt is minden évben.

 

2021-ben a „Zánkai Erzsébet-tábor” modern gyermekvárossá fejlődött. Az ország különböző pontjáról érkező gyermekeket az év bármely időszakában a legszínvonalasabb tábori élmények és korszerű körülmények várják. Már az összes szállásépület fűthető, illetve a szobákban új bútorok is a kényelmet szolgálják amellett, hogy saját fürdőszobával rendelkeznek. A programoknak, foglalkozásoknak otthont adó közösségi terek, a teljesen új multicsarnok, a megújult sportcsarnok és színházterem, továbbá a kétszintes, modern konyhatechnológiával felszerelt étterem, valamint a homokkal borított strand tovább fokozzák a tábori élményeket. A zánkai táborban tavasszal és ősszel ottalvós osztálykirándulások, nyáron hatnapos Élménytáborok, továbbá családi hétvégék is megvalósulnak, és az Erzsébet-karácsonynak is ez a tábor a helyszíne 2021 óta.

A zánkai tábor „kistestvére” Fonyódligeten működik, és nyáron – a zánkai táborhoz hasonlóan – vasárnaptól péntekig tartó turnusokban ad otthont programdús és biztonságos gyermektáboroknak. A varázslatos hangulatú, családias táborhely ugyancsak közvetlenül a Balaton mellett terül el. Aki már járt ebben a teljesen megújult táborban, nem csoda, ha visszavágyik.

Az „Erdélyi Erzsébet-tábor” a legifjabbik a táborhelyek sorában. 2015-ben épült, és lélegzetelállító környezetben, a Madarasi Hargita lábánál fekszik. Ugyan a magyarországi táborhelyeknél jóval kisebb, de a magyarság erdélyi „szigeteként” annál nagyobb jelentőséggel bír az összetartozás és a határainkon átívelő, új barátságok kialakításában, erősítésében.

A zánkai, a fonyódligeti és az erdélyi Erzsébet-táborban egy időben – heti turnusváltásban – mintegy 4 ezren kapcsolódhatnak ki. Ezt a három fő táborhelyszínt több mint 30 milliárd forint kormányzati támogatással újították meg, korszerűsítették és bővült a programhelyszínek köre is. A szakmai tartalom mellett így már az infrastruktúra is minőséget képvisel. A zánkai, a fonyódligeti és az erdélyi Erzsébet-táborok szoros egységet alkotnak, ugyanakkor a három helyszín, különböző táborhely-szolgáltatást nyújt a gyermekeknek. A magyarországi táborhelyekre minden nyáron Erdélyből, Kárpátaljáról, Felvidékről és Délvidékről is érkeznek gyermekek. A Gyógyító Szent Erzsébet-táborok partner-táborhelyszíneken – Zalaszabarban és Tihanyban – valósulnak meg, a Napközi Erzsébet-táborok és a diabétesz táborok pedig országszerte működnek.

Kényelem, gondoskodás, biztonság

A változatos programok mellett minden Erzsébet-táborban nagy hangsúlyt fektetnek az ellátásra és a biztonságra. A szülőknek nem kell aggódniuk a napi étkezések és az egészségügyi ellátás miatt sem: a balatoni táborokban éjjel-nappal gyermekorvosi ügyelet működik, és folyamatos szolgálatot teljesít az Országos Mentőszolgálat is. A táborozók baleset esetén szakszerű segítséget kapnak.

Nem lehet unatkozni

Az Erzsébet-táborokban sok mindent lehet csinálni, de egy dolgot nem: unatkozni. A programok 5 alappillérre épülnek, ezek a magyarság és honismeret, a sport, a tudomány, a kultúra és a kereszténység. A gyermekek tábortípustól függően más-más programokkal találkozhatnak, de a lényeg nem változik – ahogyan Hornung Ágnes, a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára fogalmazott: az Erzsébet-táborok szellemiségében az a legfontosabb, hogy alkalmat biztosítanak az élményszerzésre, a barátkozásra és a feltöltődésre.

A napközi táborok esetében az élményt „házhoz viszik”, hiszen a gyerekek lakóhelyén valósulnak meg. A táborok tematikusak: volt már néptánc-, színjátszó-, indián- és kalóztábor is a hosszú évek alatt. A programok a sport és egészséges életmód, a környezettudatosság, a hagyományőrzés és a kézművesség, az önismeret és a közösségépítés témájához kapcsolódnak. A gyerekek kirándulásokon is részt vehetnek, például kalandparkba, múzeumba, történelmi emlékhelyekre, élményfürdőbe, állatkertbe is ellátogathatnak. Az ottalvós, balatoni táborokban sport- és kulturális programokon, cirkuszi és színházi előadásokon, koncerteken, sétahajózáson, digitális kompetenciafejlesztő foglalkozásokon, közöségépítő programokon is részt vehetnek. A gyermek Zánkán napi 60, Fonyódligeten napi 30 program közül választhatnak nyaranta. A családi táborokban játszóház, kézműves foglalkozások, sétahajózás, túra, mozi és könnyűzenei koncert is a vendégek élményszerzését szolgálja a Balaton adta lehetőségek mellett. A gyógyító táborokban élményterápiás programok, kalandpark, csúszdapark, önbizalomerősítő játékok, vetélkedők, koncertek, kézműves foglalkozás, sportprogramok, kirándulás és strandolás is várja a gyerekeket. A diabétesz táborokban a lazítás mellett fontos szerepet kap az 1-es típusú diabéteszes gyermekek egészségügyi edukációja, amely kiterjed a szénhidrátszámításra, a megfelelő étrend összeállítására és a mindennapi életet segítő eszközök használatára is. Az erdélyi táborban egyebek mellett környékbeli kirándulások, táncház, csapatépítő játékok, színházi előadás, népi programok és sportbajnokságok is hozzájárulnak a gondtalan időtöltéshez. Az Erzsébet-karácsony pedig adventi hangulatot áraszt: a gyerekekre előadások, koncert, és a karácsonyhoz kapcsolódó programok is várnak év végén az ünnepi készülődés jegyében.