korok dots oval

A magyarok nemzeti jelképe, a huszár, 2017 óta a Hungarikumok Gyűjteményének ékes tagja. A magyar huszár könnyűlovas katona, jellemzően nem viselt páncélt és egyéb nehéz felszerelést. Egyik jellegzetessége a díszes egyenruha, valamint a tollal díszített fejfedő. A Hungarikumok Gyűjteményében a pontos ruházatot illetően a következőképpen hangzik a leírás:

quote

„A magyar huszár az a lovas katona, aki leffentyűs csákóföveget vagy forgós csákót, gazdagon zsinórozott dolmányt és szűk nadrágot, színes fonott övet és sarkantyús rövidszárú csizmát, bal vállán átvetett, ugyancsak gazdagon zsinórozott mentét visel. Vállszíjon tartott szablyát és tarsolyt hord, a nyeregkápára erősített karabélyt és deli pár pisztolyt is kéznél tart.”

Kép forrása: Hungarikumok Gyűjteménye

A korabeli magyar huszár uniformisa részletgazdag volt és tekintélyt parancsoló. Sőt, a magyar huszárok koruk megbecsült tagjai voltak. Nem véletlen tehát, hogy a Hungarikumok Gyűjteményében is helyet kapott.

A Déryné program hungarikumokat bemutató videósorozatában Dánielffy Gergely mesél a magyar huszárokról. Segít megérteni a szó jelentését, valamint a történelmi háttérről is sok mindent megtudhatunk: például, hogy milyen szerepük volt a huszároknak a csatákban? A videóból számos további érdekességet megtudhatunk: