korok dots oval

Jön a nyári szünet, táborozni szeretne a gyermekem, mit csináljak, hiszen

… még túl kicsi, nem merem elengedni.

… aggódom, ha távol van tőlem.

… ha ottalvós a tábor, úgyis honvágya lenne.

… a nagylétszámú ottalvós táborok kapcsán a koronavírus-járvány is aggaszt.

 

Ha bármelyik mondat ismerősen cseng, akkor ideális választás lehet a Napközi Erzsébet-tábor.

Az Erzsébet Táborok rendszerében a nyári, napközi típusú táborok igen közkedveltek. De vajon miért?

quote

„A fiam idén 5 hetet töltött napközi táborban, ez elmondhatatlan segítség nekünk mind anyagilag, mind logisztikailag. Ezenfelül láttam a fiamat nap nap után, este élményekkel tele mesélte a történéseket. Tény, hogy én ezt a rengeteg színvonalas programot, ha megfeszülök sem tudtam volna biztosítani neki. Óriási dolognak tartom ennek a rendszernek a létrehozását és működtetését.”

– írta egy édesapa az Erzsébet Alapítványnak.

 

De lássuk, mi is az a Napközi Erzsébet-tábor?

A Napközi Erzsébet-táborok a nyári szünetben, a gyerekek lakóhelyén, napközi formában valósulnak meg. A hétfőtől péntekig, jellemzően 8.00 és 16.00 között szervezett táborok programját az Erzsébet Alapítvány által előírt kötelező programelemek alapján a jelentkező intézmény elhivatott pedagógusai állítják össze és valósítják meg, igazodva a gyermekek igényeihez és a helyi sajátosságokhoz.

A napközi táborok lebonyolítására jellemzően köznevelési, kötelező közművelődési feladatot ellátó intézmények, családsegítő szolgálatok és központok, valamint tanodák jelentkeztethetnek gyermekeket. Tehát ha egy szülő azt szeretné, hogy gyermeke részt vegyen Napközi Erzsébet-táborban, akkor javasolt megkeresni ezzel az igénnyel az iskolát, ahova a gyermek jár.

Mik azok a „kötelező programelemek”?

A Napközi Erzsébet-táborokat szervező intézmények egy előzetesen összeállított programtervvel jelentkezhetnek, amelyben meg kell jelenniük a sport és egészséges életmód, a környezettudatosság, a hagyományőrzés, a kézművesség, az önismeret és a közösségépítés témája köré szervezett programoknak. Kötelezően legalább egy ún. „buszos” kirándulást is szervezni kell, amellyel az a cél, hogy a gyerekek távolabbi helyekre is eljuthassanak a tábor ideje alatt, kiránduljanak, strandoljanak. Valamilyen ruhaneműt is minden héten adni kell a táborozóknak: ez lehet például egy póló vagy egy fejfedő, a lényeg, hogy hasznos legyen és szerepeljen rajta az Erzsébet Táborok logó (nyomtatással, de akár kézműveskedés során saját maguk is elláthatják logóval a gyerekek).

Ki határozza meg, hogy milyen programokat szerveznek a Napközi Erzsébet-táborokban?

A Napközi Erzsébet-táboroknál a gyermekcsoportokat jelentkeztető intézmények tervezik a programokat, és a megvalósítást is ők végzik a helyi adottságokat és a gyermekek igényeit, valamint az érdeklődési kört is figyelembe véve. A cél az, hogy a táborozók programokon és foglalkozásokon keresztül élhessék át a lehető legtöbb élményt. Akár külső szolgáltatót is fel lehet kérni egy-egy program megtartására.

Ott lehet-e aludni a napközi táborban?

A Napközi Erzsébet-táborokban nem lehet ott aludni, hétfőtől péntekig kizárólag napközben, jellemzően 8.00 és 16.00 között tartanak a táborok.

A Napközi Erzsébet-táboroknál a külső „buszos” kirándulás kiváltható-e vonatozással vagy sétahajózással?

Igen, erre van lehetőség. A szervezők döntése, hogy a kiránduláshoz milyen közlekedési eszközt használnak. A jelentkezéshez azonban elvárás, hogy a csoport a településen kívül eső, külső helyszínre utazzon.

Napközi tábornál a tervezetben lévő étkezési időpontoktól el lehet-e térni?

Igen, a tervezett étkezési időpontoktól el lehet térni, azokat a saját rendszerükhöz alakíthatják az intézmények, de a kötelező, napi négyszeri étkezést biztosítani kell.

Egy gyerek hányszor vehet részt Napközi Erzsébet-táborban?

Ugyanaz a gyermek több turnusban is táborozhat.

Ugyanabban a napközi táborban részt vehet-e több iskola tanulója is, vagy ilyen tábort csak intézményen belül, kizárólag az intézmény tanulóinak lehet szervezni?

A napközi táborok turnusaiban részt vehetnek más intézmények tanulói is, de a tanulói jogviszonyt minden esetben igazolni kell.

Egy intézmény hány napközi tábort szervezhet nyáron?

Egy intézmény a nyári időszakban kiírt turnusok közül akár az összesre jelentkezhet és jelentkeztethet gyermekeket.

Mennyibe kerül a részvétel?

Naponta 100 Ft-ért lehet részt venni a táborban. Ez a jelképes, úgynevezett részvételi biztosíték tartalmazza az összes színes programot és a napi négyszeri étkezést.

A Napközi Erzsébet-táboroknál a megvalósító intézményeknek hogyan kell elszámolni?

A Napközi Erzsébet-táborok az Erzsébet Táborok komplex rendszerében finanszírozottak. Az összeg 70%-a a tábor előtt, 30%-a a tábor megvalósulása után, a beszámoló beadását követően kerül kifizetésre a megvalósító intézmények számára. A szakmai és a pénzügyi beszámolót a jelentkezési felületre (E-tábor Plusz) kell feltölteni, a végszámlát pedig el kell küldeni az Erzsébet Alapítványnak.

korok dots oval

A Napközi Erzsébet-táborok programjai az Erzsébet Táborok rendszerének tematikája mentén szerveződnek, így egy turnus során az önismeret, a közösségépítés és kompetenciafejlesztés, valamint a környezettudatosság, a természeti értékeink és a környezetszépítés is teret kap. De hangsúlyos a művészeti nevelés, kézművesség és a kulturális örökségeinkre fókuszáló, valamint a hagyományőrzés mentén megvalósuló tematika is. Mindezek mellett a sport és egészséges életmód sem hiányozhat a palettáról, vagy éppen a rendívül népszerű kirándulások sem. Így garantált, hogy a gyermekek a napközi táborozás során is változatos és élménydús foglalkozásokon és tábori, valamint táboron kívüli programokon, kirándulásokon vegyenek részt.