Ottalvós Erzsébet-táborok
Nyári Élménytábor Zánkán

Vasárnaptól péntekig tartó ottalvós táborok a Balaton északi partján. Napi ötszöri étkezés, hamisíta...

Nyári Élménytábor Fonyódligeten

Vasárnaptól péntekig tartó jurtasátras, ottalvós táborok a Balaton déli partján. Napi ötszöri étkezé...

Osztálykirándulás Zánkán

Háromnapos, kétéjszakás ottalvós táborok tavasszal és ősszel. Hétfőtől szerdáig és szerdától pénteki...

Osztálykirándulás Fonyódligeten

Őszi, háromnapos és kétéjszakás, ottalvós táborok. Hétfőtől szerdáig és szerdától péntekig tartó tur...

Diabétesz Erzsébet-tábor
Diabétesz Erzsébet-tábor Zánkán

Biztonságos kikapcsolódás az 1-es típusú diabéteszes gyermekeknek a Zánkai Erzsébet-táborban a diabé...

Diabétesz Erzsébet-tábor külső helyszínen ottalvós és napközi formában

A közmédia „Jónak lenni jó!” adománygyűjtő kampánya során befolyt állampolgári adományoknak köszönhe...

Napközi Erzsébet-tábor
Napközi Erzsébet-tábor

Tartalmas kikapcsolódás a lakóhelyen, színes programok és élmények országszerte. A nyári szünetben t...

Gyógyító Szent Erzsébet-tábor
Gyógyító Szent Erzsébet-tábor Zalaszabarban

Biztonság, odafigyelés, élmények. Hatnapos, ötéjszakás élményterápiás tábor a speciális ellátást igé...

Családi Gyógyító Szent Erzsébet-tábor Zalaszabarban

Különleges tábor Zalaszabarban, a speciális odafigyelést igénylő gyermeket nevelő családok számára. ...

Gyógyító Szent Erzsébet-tábor Tihanyban

Biztonság, odafigyelés, élmények. Hatnapos, ötéjszakás élményterápiás táborok, daganatos betegségből...

Erdélyi Erzsébet-tábor
Osztálykirándulás Erdélyben

Az erdélyi évközbeni osztálykirándulásokat az Erdélyben működő közintézmények és gyermekvédelmi inté...

Nyári Élménytábor Erdélyben

Felejthetetlen élmények a határon túl. Ötnapos négyéjszakás tábor Erdélyben, oda-vissza 1-1 napos, h...

Családi Erzsébet-tábor
Családi Erzsébet-tábor Zánkán

Péntektől vasárnapig együtt a család! Hétvégente a gyermekek nem az iskolai közösséggel, hanem csalá...

Erzsébet-karácsony
Erzsébet-karácsony

Évzáró ünnepi programsorozat. Az Erzsébet-karácsony 2016 óta minden évben különleges kulturális prog...

sun waves fish

CSALÁDI NYARALÁS ZÁNKÁN

Júniusban egy-egy alkalommal, összesen mintegy kétszáz család kapcsolódhatott ki a Zánkai Erzsébet-táborban. A tematikus hétvégékén semmi sem hiányzott egy szuper családi nyaraláshoz: a Balaton-part mellett sétahajózás, sport-, szórakoztató- és hagyományörző programok várták a részt vevőket.

A Családok évében június 15-től 17-ig, valamint június 22-től 24-ig a gyerekek szüleikkel, nagyszüleikkel, testvéreikkel együtt kapcsolódhattak ki a Családi Erzsébet-táborokban. A kellemes időnek köszönhetően a legnagyobb népszerűségnek természetesen a kinti programok örvendtek: a Balaton-parti séták mellett volt, aki meg is mártózott a vízben, mások sétahajózás közben gyönyörködtek a magyar tenger szépségeiben. A családok a Szent Balázs templomromhoz kirándulhattak és együtt fedezhették fel a Haditechnikai Parkban kiállított régi katonai járműveket is. Természetesen a közös mulatság sem maradhatott el: június 15-én az este hangulatfelelőse Vastag Csaba volt, június 22-én pedig Kökény Attila koncertje szórakoztatta a családokat.

„Kicsit kiszakadva otthonról, így jobban oda tudunk figyelni egymásra” – mondta a Családi Erzsébet-táborban részt vevő édesapa, Barta János. „Csak a gyerekekre, családra figyelünk ilyenkor, úgyhogy azt hiszem, ez nagyon tartalmas együttlét” – erősítette meg a közös programok fontosságát egy másik apuka, Sebesi Csaba.

A legutóbbi két családi hétvégén óriás csúszda, trükkös bicikli, hoverboard és mászófal várta a gyermekeket, de voltak óriás táblás játékok, pingpong, csocsó, arcfestés és babafoglalkoztató is. A programok közül most sem hiányozhatott a közös mozizás, amit június 16-án látványos kutyás bemutató követett. A kutyusok trükkjeit nem csak óriási tapssal jutalmazta a lelkes közönség, de a műsor után sok-sok simogatást is kaptak a kis kedvencek. Június 23-án is extra produkció várta a családokat a mozi után: Hajnóczy Soma bűvész világbajnok varázsolta el a táborozókat.

A zánkai Családi Erzsébet-táborokban hangsúlyos szerepet kap a hagyományőrzés. Ezeken a hétvégéken sem volt ez másként. Június 16-án a régi, hagyományos lakodalom mozzanatai elevenedtek meg, népi hangszereket próbálhattak ki a családok, valamint alföldi táncokkal ismerkedhettek. A nap folyamán olyan különböző mesterségekkel is találkozhattak a családi táborban részt vevők, amelyek kapcsolódnak az életforduló hagyományaihoz: a szövés és bútorfestés a hagyományos kelengye kialakításában játszott fontos szerepet, a gyöngy a lányok ünnepi viseletének része volt, a mézeskalács pedig népszerű szerelmi ajándéknak számított.

Június 23-án szombaton a fafaragáshoz, csipkeveréshez, hímzéshez és kovácsmesterségekhez kerülhettek közelebb a kicsik és a nagyok. Majd este, Szent Iván éjjelén megtisztulást és újjászületést jelképező tüzet gyújtottak a táborozók, amit körbetáncoltak, a legbátrabbak pedig a tűzugrást is kipróbálták. Az este a tűz jegyében folytatódott: tűzzsonglőrök bűvölték el produkciójukkal a közönséget.

Idén nyáron még további három alkalommal várja a Zánkai Erzsébet-tábor a családokat, ősszel pedig újabb tematikus hétvége kínálkozik a Családok évében. A Családi Erzsébet-táborokat szervező Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány a Nagycsaládosok Országos Egyesületével, az Egyedülálló Szülők Klubja Alapítvánnyal, a Katolikus Karitásszal, a Magyar Református Szeretetszolgálattal és a Magyar Máltai Szeretetszolgálattal működik együtt, ezeken a szervezeteken keresztül lehet jelentkezni az egész éven átívelő családi tematikus hétvégékre.

 

További képek: https://www.facebook.com/erzsebettaborok/