CSALÁDI NYARALÁS ZÁNKÁN

Júniusban egy-egy alkalommal, összesen mintegy kétszáz család kapcsolódhatott ki a Zánkai Erzsébet-táborban. A tematikus hétvégékén semmi sem hiányzott egy szuper családi nyaraláshoz: a Balaton-part mellett sétahajózás, sport-, szórakoztató- és hagyományörző programok várták a részt vevőket.

A Családok évében június 15-től 17-ig, valamint június 22-től 24-ig a gyerekek szüleikkel, nagyszüleikkel, testvéreikkel együtt kapcsolódhattak ki a Családi Erzsébet-táborokban. A kellemes időnek köszönhetően a legnagyobb népszerűségnek természetesen a kinti programok örvendtek: a Balaton-parti séták mellett volt, aki meg is mártózott a vízben, mások sétahajózás közben gyönyörködtek a magyar tenger szépségeiben. A családok a Szent Balázs templomromhoz kirándulhattak és együtt fedezhették fel a Haditechnikai Parkban kiállított régi katonai járműveket is. Természetesen a közös mulatság sem maradhatott el: június 15-én az este hangulatfelelőse Vastag Csaba volt, június 22-én pedig Kökény Attila koncertje szórakoztatta a családokat.

„Kicsit kiszakadva otthonról, így jobban oda tudunk figyelni egymásra” – mondta a Családi Erzsébet-táborban részt vevő édesapa, Barta János. „Csak a gyerekekre, családra figyelünk ilyenkor, úgyhogy azt hiszem, ez nagyon tartalmas együttlét” – erősítette meg a közös programok fontosságát egy másik apuka, Sebesi Csaba.

A legutóbbi két családi hétvégén óriás csúszda, trükkös bicikli, hoverboard és mászófal várta a gyermekeket, de voltak óriás táblás játékok, pingpong, csocsó, arcfestés és babafoglalkoztató is. A programok közül most sem hiányozhatott a közös mozizás, amit június 16-án látványos kutyás bemutató követett. A kutyusok trükkjeit nem csak óriási tapssal jutalmazta a lelkes közönség, de a műsor után sok-sok simogatást is kaptak a kis kedvencek. Június 23-án is extra produkció várta a családokat a mozi után: Hajnóczy Soma bűvész világbajnok varázsolta el a táborozókat.

A zánkai Családi Erzsébet-táborokban hangsúlyos szerepet kap a hagyományőrzés. Ezeken a hétvégéken sem volt ez másként. Június 16-án a régi, hagyományos lakodalom mozzanatai elevenedtek meg, népi hangszereket próbálhattak ki a családok, valamint alföldi táncokkal ismerkedhettek. A nap folyamán olyan különböző mesterségekkel is találkozhattak a családi táborban részt vevők, amelyek kapcsolódnak az életforduló hagyományaihoz: a szövés és bútorfestés a hagyományos kelengye kialakításában játszott fontos szerepet, a gyöngy a lányok ünnepi viseletének része volt, a mézeskalács pedig népszerű szerelmi ajándéknak számított.

Június 23-án szombaton a fafaragáshoz, csipkeveréshez, hímzéshez és kovácsmesterségekhez kerülhettek közelebb a kicsik és a nagyok. Majd este, Szent Iván éjjelén megtisztulást és újjászületést jelképező tüzet gyújtottak a táborozók, amit körbetáncoltak, a legbátrabbak pedig a tűzugrást is kipróbálták. Az este a tűz jegyében folytatódott: tűzzsonglőrök bűvölték el produkciójukkal a közönséget.

Idén nyáron még további három alkalommal várja a Zánkai Erzsébet-tábor a családokat, ősszel pedig újabb tematikus hétvége kínálkozik a Családok évében. A Családi Erzsébet-táborokat szervező Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány a Nagycsaládosok Országos Egyesületével, az Egyedülálló Szülők Klubja Alapítvánnyal, a Katolikus Karitásszal, a Magyar Református Szeretetszolgálattal és a Magyar Máltai Szeretetszolgálattal működik együtt, ezeken a szervezeteken keresztül lehet jelentkezni az egész éven átívelő családi tematikus hétvégékre.

 

További képek: https://www.facebook.com/erzsebettaborok/