Fordított nap otthon

Kedves Szülők!

Lassan mindenki belerázódik az otthoni munkavégzés mellett a gyermekek tanításába és szórakoztatásába. Ha kifogytunk az ötletekből, hogy mit is játszhatnánk, itt egy ötlet, amely nem csak szórakoztató, de segít jobban megismerni gyermekünket, illetve építhetjük általa a kapcsolatunkat is.

Válasszunk ki egy olyan napszakot, amikor nem kell tanulnunk, dolgoznunk, de vannak konkrét napirendi pontok, melyeket minden nap elvégezünk. Lehet ez egy hétvégi reggel, vagy egy esti időszak. Beszéljük meg, hogy fordított napot fogunk játszani, ami azt jelenti, hogy mindenki valaki másnak a bőrébe bújik majd. A felnőttekből gyermekek lesznek, a gyerekekből szülők. Ha kettőnél több gyerek van a családban, akkor lesznek olyan gyerekek, akik egy testvérük szerepét veszik át. Érdemes ilyenkor azt a testvért választani, akivel legtöbb konfliktusa szokott lenni az illetőnek. A szülő-gyerek szerepváltásnál is lehet arra figyelni, hogy akivel több vitája van valakinek, annak a szerepébe bújjon. Ha nagy a család, érdemes öntapadós cédulákon kiírni magunkra a szerepeket, hogy mindenki lássa, hogy ki kicsoda.

Elkezdődik a játék, és onnantól mindenki úgy viselkedik, ahogy szerinte az illető szokott, akinek a szerepébe bújt. Lehet egy kicsit karikírozni, de figyelmeztessük a gyerekeket, hogy túlzásokba esni nem szabad, ne legyen bántó a karikírozás. Jó lehetőség ez arra, hogy a gyerekek meglássák a felnőttek feladatait (pl. nekik kell a vacsorát elkészíteni, feltálalni), de a felnőtteknek is érdekes megélni a gyermekek világát. Érdemes legalább 2-3 órán keresztül játszani ahhoz, hogy ténylegesen kibontakozzanak olyan helyzetek, ahol például egymással konfliktusban lévő családtagok kipróbálhatják azt a konfliktust a másik fél szemszögéből (pl. ha a gyermek soha nem akar este fürödni menni, most megtapasztalhatja, milyen az, ha ő könyörög azért, hogy kezdjen el fürödni az őt játszó személy, vagy a kamasz gyermek megélheti, hogy milyen a kistesója helyzete, akit ő mindig piszkál). Ehhez előre tisztázni kell mindenkivel, hogy a normál napirendet kell tartania azoknak, akik a szülők szerepében lesznek.

Amikor letelt a szerepcsere ideje, megbeszélhetjük, hogy ki, hogy érezte magát. Esetleg megfogalmazhatnak tanulságokat is a családtagok, de ezt nem kell erőltetni, az élmény a fontos.

Figyelmeztetés: ez egy vidám, felszabadult idő legyen, ha nagy feszültségek alakulnak ki (pl. valaki megsértődik, hogy ő nem is szokott úgy viselkedni, ahogy az őt játszó mutatja), akkor állítsuk le a játékot, és segítsünk kibékülni azoknak, akikben feszültség keletkezett.

 

Szerző: Dr. Osváth Viola gyermekklinikai és mentálhigiénés szakpszichológus

Kiemelt kép forrása: https://pixabay.com/