A HAGYOMÁNYOK NYOMÁBAN – NEGYEDIK CSALÁDI ERZSÉBET-TÁBOR ZÁNKÁN

A 2018. április 28-tól május 1-ig tartó kivételes Családi Erzsébet-tábor során ezúttal három éjszakát tölthettek a családok a táborban, melynek egyik fő témája a majális és a pünkösdi ünnepkör volt. Emellett pedig a gyerkőcöknek számos játék alkalmával lehetőségük nyílt megmutatni, hogy milyen ügyesek. A hosszú hétvégén mintegy ötszázan vették birtokba a Zánkai Erzsébet-tábort.

A kormányzati támogatással 2018-ban megvalósuló negyedik Családi Erzsébet-tábor április 28-tól május 1-ig tartott. A hosszú hétvégén több meglepetés is várt a kicsikre és nagyokra.

A jó időnek köszönhetően és persze mindenki legnagyobb örömére megnyitotta kapuit a zánkai Kalandpark. A pálya folyamatosan tele volt, amelyen félelmet legyőző akarattal és jókedvvel tették próbára ügyességüket a gyermekek. De falmászás, hoverboard, trükkös bicikli és íjászat is várt a táborozókra, és akár apával vagy anyával is volt lehetőség összemérni például a csocsó tudást. Vasárnap délután igazi forgatagi hangulat uralkodott a táborban: kürtőskalácsot, vattacukrot, jégkását lehetett majszolni ebéd után.

A 2018-as zánkai Családi Erzsébet-táborokban hangsúlyos szerepet kapott a hagyományőrzés. A zánkai tematikus hétvégéken hónapról hónapra olyan népszokásokba is betekintést nyerhetnek a táborozók, amelyeket a nyüzsgő és dolgos hétköznapok során, a nagyváros zajában nem minden esetben volna lehetőség megismerni. Generációkon átívelő népszokások bemutatója és számos különlegesség várta ezúttal is a résztvevőket. A szokás szerint május 1-jére virradóra állított májusfa került középpontba, amely a régmúltban az udvarlási szándék kinyilvánításának, a szerelem becses, színes szalagokkal feldíszített jelképének minősült. A táborozók ehhez a máig élő néphagyományhoz is közelebb kerülhettek a Családok évében szervezett Erzsébet-táborban, mint ahogy a különböző kiváltságokat élvező pünkösdi király megválasztása is megtörtént. A cím elnyeréséhez a fiúk ügyességi próbák során bizonyíthattak, a tábor pünkösdi királya pedig Zánkán kiemelt figyelmet kapott. Persze a pünkösdi királynéjárás sem maradhatott el: a táborozók énekszó és mondókák közepette kísérték körbe a királynét. A hagyományőrző délután a májusfa kitáncolásával zárult, amelyet eredetileg a hónap utolsó vasárnapján jártak el, amikor a fát állító legény kiásta azt.

A mozidélután sem volt kevésbé unalmas: a „kis kedvencek” életéről szóló mesefilm után valódi állatok kerültek középpontba. A gyerekek testközelből, játékos formában, interaktív módon ismerkedhettek egy papagájjal, egy törpenyúllal, egy Harris-ölyvvel, egy vadászgörénnyel és egy királypitonnal. A bemutató után állatsimogatásra is volt lehetőség.

Ezen a családi hétvégén sem maradhatott el a Haditechnikai Park közös felfedezése, a csillagles és a kirándulás sem: nem csak a több mint 100 hektáros tábor területén sétálhattak közösen a családok, de egy erdei túrát követően a Szent Balázs templomromot is megcsodálhatták.

A hagyományok és a színes programok mellett a klasszikus zenés-táncos kikapcsolódás is szerepet kapott: táncházban rophatta a család apraja-nagyja, és Náray Erika művésznő koncertje tette felejthetetlenné az utolsó tábori éjszakát.

A Családi Erzsébet-táborokat szervező Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány a Nagycsaládosok Országos Egyesületével, az Egyedülálló Szülők Klubja Alapítvánnyal, a Katolikus Karitásszal, a Magyar Református Szeretetszolgálattal és a Magyar Máltai Szeretetszolgálattal működött együtt a tábori részvétel kapcsán.