Hungarikum – Magyar gulyásleves

Egy tál forró gulyásleves minden magyar ember szívét megmelengeti. Hazánk méltán híres, tartalmas, zöldségekben és marhahúsban gazdag levese nem csak azért vált hungarikummá mert mi magyarok nagyon szeretjük, hanem azért is, mert külföldön is ismert, kifejezetten magyar ételként azonosított fogásról van szó.

Honnan ered?

A gulya szó szarvasmarhatartásra utal, a gulyát pedig a gulyás vigyázza, tehát ha a szó szoros értelmében vizsgáljuk az elnevezést, a gulyásleves a marhapásztorok egyik eledele lehetett. Nem járunk messze az igazságtól ezzel a röpke „etimológiai elemzéssel” hiszen eredetileg valóban az alföldi pásztoroktól ered a recept. A pásztoroknak magányos, vándorló életvitelük miatt az ételkészítésre korlátozott lehetőségeik voltak. Maga a hús adott volt, amit tartósítás céljából kiszárítottak, ezt forró vízzel felöntve, szalonnával, fűszerekkel és zöldségekkel fogyasztották. Az étel elterjedését viszont II. József, a magyarság védelme érdekében hozott intézkedései segítették. Úgy vélte, az alföldi pásztorok annyira elszigetelt életet élnek, hogy semmilyen más nemzet befolyása nem lehetett ételükre, így választotta a gulyáslevest „színmagyar” fogásnak.

A levest vegyesen fogadta az akkori társadalom, hiába szimbolikus mivolta, a nemesi családok továbbra sem fogyasztották, viszont az alacsonyabb rétegeknél ünnepi étellé emelkedett, vélhetően tartalmas, egytálétel jellege miatt. A recept népszerűségét bizonyítja, hogy a XIX. század elejétől egyre több szakácskönyvbe majd éttermek és fogadók étlapjára is felkerült. Ez a mai napig mit sem változott, a legegyszerűbb vendéglőktől a legnívósabb éttermekig gyakran kínált fogásról beszélünk. Más, főként európai országokban is találkozhatunk gulyás (goulash) néven ételekkel, de ezek eltérő színvilágú, állagú és ízű ételek, az eredeti magyar recept az, ami egyedisége miatt kitűnik a többi közül és hungarikumként tartunk számon.

Ha eddig nem éheztünk meg, következzen az eredeti recept, most kiderül, valóban „igazi” gulyást készítünk a családnak?Kiemelt kép forrása: pixabay.com