Hungarikum – Szegedi fűszerpaprika

Az „Ismerjük meg hazánkat” rovatban már bemutattuk Szeged nevezetességeit és kihagyhatatlan látnivalóit, most a világhírű fűszerpaprikával fogunk közelebbről megismerkedni.

Szeged látnivalóiról bővebben:

Milyen az igazi szegedi fűszerpaprika?

„A „Szegedi fűszerpaprika-őrlemény” vagy „Szegedi paprika” a szegedi tájkörzetben megtermelt, államilag elismert fajtájú vetőmagból származó fűszerpaprika növény (Capsicum annuum L. var. Longum DC.) megszárított termésének megőrlésével készül. Az őrlemény jellemző ízét, aromáját és színét a Szegedi tájkörzetben nemesített és termelt fűszerpaprika növény édes (csípősségmentes) és csípős fajtáinak, valamint az alapanyag feldolgozása során, a tájkörzet fűszerpaprika feldolgozási hagyományait és sajátosságait alkalmazó technológia és minőségbiztosítási rendszereknek és a földrajzi környezet sajátosságainak köszönheti” – olvashatjuk a pontos definíciót a hungarikum.hu oldalon.

A hazai paprikatermesztés a XIX. század elején kezdődött, de a Kárpát-medencébe már 200-300 ével korábban érkezett a törökök által. A paprika segíti az emésztést, a magyar konyha nehéz, húsos ételei mellett ezért ízletes aromája és gyógyhatása miatt is fontos fűszernövényünk.

Szeged és vonzáskörzetének természeti adottságai kiválóan alkalmasak a paprikatermesztésre, magas a napsütéses órák száma és termőföldje is kedvező. Viszont az, hogy a szegedi paprika világhírű lett nem csak a jó környezetnek, de a helyi termesztők kitartó kísérletezésének is köszönhető, hiszen a jellegzetes szín és aroma a nemesítési eljárások során jött létre.  Érdekesség, hogy a hazai paprikaőrlemények egészen 1940-ig csípős ízvilágúak voltak, a paprikahasítás technikáját – mely során az erős részeket kivágták a paprikából –, csak azután vezették be. Ezekben az időkben több ezren foglalkoztak paprikatermesztéssel és a fűszerpaprika előállításával, a környéken a foglalkoztatás legnagyobb részét ez az iparág tette ki.

A paprikagyártás történetéről az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark állandó kiállításán tudhatunk meg többet: https://opusztaszer.hu/a-szegedi-paprika-tortenete-az-emlekparkban/

Képek forrása: pixabay.com