Játék a szappanbuborékokkal

Játék a szappanbuborékokkal


Mindannyiunk számára ismert, kedves, szemet gyönyörködtető játék a szappanbuborék fújás. Megcsodálhatjuk a szivárvány minden színében pompázó szappanbuborékokat, miközben szélnek eresztjük őket a szabadban. Manapság már számos kész buborékfújó eszközt lehet vásárolni, melyekbe csak szappanos vizet kell töltenünk és máris látványos buborékokat varázsolhatunk. Ha van kedvünk, otthon is megpróbálhatjuk kikísérletezni a tökéletes buborékok receptjét. Ehhez adunk most néhány tippet.

Hozzávalók a folyadékhoz:

  • ¾ bögre hideg víz
  • ¼ bögre mosogatószer (bármilyen általános mosogatószer megfelelő)
  • 5 csepp glicerin (gyógyszertárban kapható)

Elkészítése:
A mosogatószert tegyük egy tálba, majd keverjük össze a vízzel. Csepegtessük hozzá a glicerint és keverjük tovább. Akár kézi habverővel is összedolgozhatjuk a keveréket. Hagyjuk állni 24 óráig, majd töltsük ki egy kisebb, légmentesen záródó edénybe, palackba.

Az elkészült folyadékhoz, többféle buborékfújó eszközt is készíthetünk.

  • Egyszerűen, szívószállal is fújhatjuk a buborékokat. Ehhez a műanyag szívószál egyik végét néhány helyen picit be kell vágni és kihajtani a bevágott részeket. A szívószál bevágott, alsó részét belemártjuk a folyadékba, és már fújhatjuk is a buborékokat.
  • Zsenília drótból is hajtogathatunk buborékfújó pálcát. A drót egyik végén alakítsunk ki tetszőleges formát – kör, szív, háromszög stb. –, majd csavarjuk rá a drót végét a drótszálra. Ezután a drótot belemártjuk a folyadékba és fújhatjuk is a buborékokat.
  • Üres vizespalack is alkalmas lehet erre a célra. A palackot kétharmadánál vágjuk le úgy, hogy a palack alját távolítsuk el. Mártsuk bele a palack levágott végét a házi keverékünkbe, és óriási buborékokat fújhatunk a palack segítségével. (A palackba a kupak felőli végén fújjunk bele.)

(Forrás: https://anyanet.hu/hazi-buborekfujo/)

 

Amennyiben elkészítettük a tökéletes házi buborékfújónkat, vagy akad otthon készen vásárolt buborékfújó, akkor különböző játékokat is játszhatunk ezek segítségével. A feladatok nem csak szórakoztatóak, de egyben légzésfejlesztő gyakorlatnak is kiválóak, valamint az arcmimikát is megdolgoztatják. A szabadban és a lakásban egyaránt tökéletesen kivitelezhető.

A játék lényege, hogy különböző utasításoknak megfelelően kell a buborékokat fújni. Például: „Próbálj minél gyorsabban sok kis buborékot fújni.” vagy „Próbálj minél nagyobb buborékot fújni.”

Célba is fújhatunk, vagy kijelölhetünk egy adott tárgyat, amit el kell érni a buborékokkal. Például egy karikán kell átfújni a buborékot, vagy minél tovább a levegőben kell tartani egy buborékot.

Fontos, hogy amennyiben szédülést tapasztalunk egy gyermeknél, azonnal ültessük le, kicsit pihentessük a játék közben.