Játék – Szegény cicamica…

Játék – Szegény cicamica…


A játék jellege: közösségépítő, hangulatjavító játék
Optimális létszám: 6-12 fő
Résztvevők életkora: 6 év felett
Helyszín: nagyobb teremben, szabadtéren
Időtartam: 8–10 perc
Eszközszükséglet: nincs
Baleseti kockázat: alacsony
A játék célja: egymás szórakoztatása, vidám szerepjátékkal, állathang utánzással
Feladat: a társak megnevettetése

 

A játék menete


A gyerekek körben ülnek, egy kisorsolt játékos (a gazdit kereső cica) a körön belül négykézláb odamegy valakihez, és a lehető legkomikusabban azt mondja: „Miau!”

A célja, hogy megnevettesse társát, aki – miközben megsimogatja a cica fejét – így válaszol: „Szegény Cicamica!” Ha sikerül nevetés nélkül válaszolnia, a cica tovább keresi gazdáját, ha nem, úgy a megnevettetett gazdi átveszi a cica szerepét. Egy cica háromszor kereshet gazdit, vagy egy cica
egy gazdinál háromszor próbálkozhat, utána leváltásra kerül.

Ha túl sok a résztvevő, lehet két cica is a körön belül, vagy a háromszor sikertelen cica kieshet. Természetesen a szabályokat rugalmasan lehet alakítani a körülményektől függően, hiszen a játék
egyértelmű célja a nevetés, nevettetés.

Lehet játszani többféle állathang utánzásával is. Érdekes, hogy milyen nyelven, melyik állatot, milyen állathangot utánzó szóval azonosítják. Egy módosított játékváltozatban a gyerekeknek az állathangból és a gyerek mozgásából kell kitalálni, hogy milyen állatot utánoz a társuk éppen.

Néhány módszertani megjegyzés

Mindenki szeret játszani, a felnőttek azonban mintha saját magukat rekesztenék ki a tartalmas időtöltés eme formájából. Nagyobbaknál és idősebbeknél háttérbe szorulnak a pedagógia célok, és szociológiai, pszichológiai szempontok kerülnek előtérbe, úgymint kapcsolatápolás, testi-lelki aktivitás, stresszoldás, depressziócsökkentés stb. Egy ifjúsági csoport közösséggé formálásának elősegítése, egy munkahelyi közösség egészséges időtöltése cigarettaszünet helyett, nagyobb családi összejöveteleken pedig a tévénézés alternatívájának megteremtése olyan lehetőségek, melyeket feladatként felvállalva segíthetünk egymásnak az elgépiesedő világban megőrizni emberi arcunkat.

 

Szerző:
Bányai Sándor élmény- és kalandpedagógiai tréner
Pécsi Tudományegyetem címzetes egyetemi docens