Játékajánló – Álomvarázsló

Az „Álomvarázsló” játék a kezdeményezőkészség és vállalkozói kompetencia erősítését szolgáló, bizalomfejlesztő játék, amit már alsó tagozatos gyermekekkel is kipróbálhatunk. A lebonyolításához nagyobb térre lesz szükségünk. Már 10 játékossal és egy játékvezetővel megszervezhető a játék.

Teendők játék kezdése előtt:

  • Ismertessük a gyerekekkel a játékszabályokat és a feladatokat. Mindig győződjünk meg arról, hogy mindenki érti-e a játék menetét, és hagyjunk lehetőségeket a kérdésekre.
  • Jelöljük ki a játékteret.

Eszközigény:

  • Ha olyan helyen játszunk, ahol hűvös lehet a padló, érdemes takarókat/szivacsokat tenni a földre.

Játék leírása:

Kérjük meg a játékosokat, hogy csukják be vagy takarják el a szemüket. Ha mindenki kész és nem kukucskál, a játékvezető kiválaszt egy álomvarázslót (akinek a kiléte titkos).

Ezután mindenki kinyithatja a szemét, és a játékosokat kérjük meg, hogy kezdjenek el járkálni a teremben. A varázsló feladata, hogy álmot szórjon a játkosokra és mindenkit elaltasson. Ezt úgy teheti meg, ha rákacsint valakire járkálás közben.

Akire rákacsint, magában el kell számolnia lassan 3-ig, majd ásítozva, nyújtózkodva „álomba kell merülnie” (például elhagyja a játékteret, lefekszik, leül stb.). A játékosoknak nem lehet védekezni úgy, hogy becsukják a szemüket, a szemkontaktust fent kell tartani, hogy észre tudják venni a kacsintást.

A játék addig folytatódik, amíg valaki rá nem jön, hogy ki a varázsló. Tippelni minden álomba merülés után egyszer lehetséges, az álomba merülő gyermek kivételével. Minden játékosnak a teljes játék alatt csak egy tippelési lehetősége van. Ha nagyobb létszámmal játsszuk, ezt szabadon meg lehet határozni. Körben ülve is játszható a játék, ilyenkor a varázslónak még ügyesebbnek kell lennie.

Játék lezárása:

A játék addig játszható, amíg ki nem találják a gyerekek, hogy ki az álomvarázsló, vagy, ha mindenki álomba merült.  

A játékvezetés során érdemes figyelni:

A tippelési szabályok betartására és a tippelőkre, hogy körönként mindenki csak egyszer kerüljön sorra.

Feldolgozást segítő kérdésjavaslatok:

  • Hogy érezted magad a játék közben?
  • Milyen érzés volt álomvarázslónak lenni?
  • Milyen érzés volt, amikor rád kacsintott a varázsló?

Kép forrása: pixabay.com