Játékajánló – Esőgenerátor

A játék a kulturális tudatosság és kifejezőkészség fejlesztésére szolgál, amit 6 éven felüli gyermekek számára ajánlunk. Kisebb helyen, kültéren és beltéren is játszható, egy játékvezetővel és legalább nyolc játékossal, de minél többen vagyunk, annál jobb a játék. A helyszín kiválasztásánál fontos, hogy a talapzat keményebb legyen, hiszen a mozdulatok lényege, hogy közösen megalkossuk az eső és az esőcseppek különféle hangzásait.

Teendők játék kezdete előtt:

  • Magyarázzuk el érthetően a gyerekeknek a játékszabályokat és a feladatokat. Mindig bizonyosodjunk meg arról, hogy minden érthető, és adjunk lehetőséget a kérdésekre.
  • Üljünk körbe. Fontos, hogy jól körülhatárolható és csendes helyet válasszunk.

Játék leírása:

Körbe ülünk, minden egyes mozdulatot a játékvezető kezd és azt utánozza le megadott sorrendben a többi részt vevő. Mindenkinek csendben kell maradnia, hogy csak a mozdulatok hangját lehessen hallani. A játékvezető tesz egy mozdulatot, majd 2 másodperc múlva a tőle balra elhelyezkedő játékosra néz és biccentéssel jelzi, hogy elkezdheti a mozdulatot. Az első játékos elkezdi, majd a játékvezető a következő gyermekre néz, biccent, így ő is elkezdi. Így megy végig a kör. Amikor mindenki sorra került, nem szabad megállni, a játékvezető elindítja a következő hangot adó mozdulatot, de fontos, hogy közben nem állhat le senki, amíg a biccentő jelzéssel sorra nem kerül a játékos, addig az előző mozdulatsort kell végeznie.

 

Lépések:

– csend

– tenyér dörzsölés – lassú

– tenyérdörzsölés – gyors

– csettintés

– taps – lassú

– taps – gyors

– térdcsapkodás – lassú

– térdcsapkodás -gyors

– lábdobolás – lassú

– lábdobolás – gyors

– lábdobolás – lassú

– térdcsapkodás – gyors

– térdcsapkodás – lassú

– csettintés

– taps – gyors

– taps – lassú

– tenyérdörzsölés – gyors

– tenyérdörzsölés – lassú

– csend

Példa: https://www.youtube.com/watch?v=ercBpzS6N6s

A játék közös beszélgetéssel zárul.

A lezárást segítő kérdésjavaslatok:

– Hogy érezted magad a játék közben?

– Mi volt a nehézség benne?

– Tetszett-e a hangzás?

 

Kiemelt kép forrása: https://pixabay.com/hu/