Játékajánló – Kalóz kincse

A „Kalóz kincse” kezdeményezőkészséget és a vállalkozói kompetenciát fejlesztő, elmemozdító játék, amely már 4 játékossal és 1 játékvezetővel játszható. A tudomány és önismeret témájú játékot 6 éves kortól ajánljuk.

Teendők játék kezdése előtt:

  • Játékszabályok, feladatok érthető átadása.
  • Együtt üljünk körbe akár egy szőnyegre, vagy párnákra.

Eszközigény:

  • Aprópénz vagy egyéb „kincs”.

Játék leírása:

A játékosok körben ülnek a szőnyegen, középre ül a kiválasztott, kisorsolt vagy önként jelentkező kalóz bekötött szemmel. A kalóz előtt annyi aprópénz vagy kisebb játék („kincs”) van, ahányan vele szemben ülnek (tehát a résztvevők számánál eggyel kevesebb). Ezek a kalóz kincsei. A játékosok közül valaki nesztelenül odalopakodik, és megpróbál észrevétlenül megszerezni a kalóztól egy kincset. A kalóz feladata elkapni a tolvajt. A játékhoz nagy csendre van szükség. A játék addig tart, amíg a játékosok a kalóz összes kincsét egyesével meg nem szerzik, így mindenki sorra kerül. Akit elkap, annak helyet kell cserélnie a kalózzal, és onnantól azok igyekeznek elcsenni a kincset, akiknél még nincs

semmi. Ha már mindenkinél van, akkor a feladat a kincsek észrevétlen visszacsempészése. Ha egy kalóznak elfogy vagy visszakerül minden kincse anélkül, hogy elkapta volna a lopakodó játékost, újabb kalózt jelöljünk ki.

A játék kiválóan fejleszti a hallást, a koncentrációt, a reflexeket.

Játék lezárása:

  • Addig játszható, amíg élvezik a gyerekek.
  • A játékot érdemes beszélgetéssel zárni

A játékvezetés során figyelni kell:

Feltétlenül hívjuk fel a játékosok figyelmét arra, hogy a mindenkori kalóz legfeljebb mellmagasságban „hadonászhat”, és minden tolvaj ezen magasság alá a fejével nem hajolhat le. Ezzel megelőzhetjük a baleseteket, az esetleges arc/szem sérülést (a kapkodásból adódóan). .

Feldolgozást segítő kérdések:

  • Jól érezted magad játék közben?

Szerző: Bányai Sándor élmény- és kalandpedagógiai tréner, a Pécsi Tudományegyetem címzetes egyetemi docense

Kép forrása: pixabay.com