Játékajánló – Lakberendező

A lakberendező a kezdeményezőkészség és vállalkozói kompetencia fejlesztésére szolgáló, dramatikus játék. 6 éven felüli gyermekek számára ajánljuk. A létszámhoz igazodva elég egy kisebb terület is a játékhoz, legyen az kint a szabadban vagy egy szobában, osztályteremben. A játék fejleszti a kreatív gondolkodást, a képzelőerőt és segíti a csapatmunkát. 1 játékvezető és legalább 6 gyermek az ideális létszám a kezdéshez.

Teendők a játék kezdete előtt:

– Magyarázzuk el a gyerekeknek a játékhoz kapcsolódó szabályokat és feladatokat, majd győződjünk meg arról, hogy mindenki érti-e a játék menetét. Adjunk lehetőséget a kérdésekre.

– Üljünk körbe. Fontos, hogy jól körülhatárolható és csendes helyet válasszunk.

Játék leírása:

A játék során a gyerekek fantáziájára lesz a legnagyobb szükség. A játékvezető kiválaszt egy lakberendezőt és egy szomszédot, a többiek pedig a bútorok lesznek.

A lakberendező feladata, hogy kitaláljon egy elképzelt lakást, lakásrészt, ahol ő lakik, és be is kell rendeznie különböző bútorokkal (pl. mosógép, szőnyeg, forgóajtó, állószobor, fogas stb.), amihez a többi társát hívja segítségül. Egyenként, némán beállítja őket, illetve megsúgja nekik, hogy milyen bútordarabok lesznek, de úgy, hogy a többiek ne hallják meg. Amikor végzett, megérkezik a szomszéd, körbevezeti az új lakásában (ezt már hanggal) és sorra megmutatja neki a bútorait is. A vendég ezeket ki is próbálhatja (pl. rákönyökölhet az asztalra, feltehet valami a fogasra stb.).

A második körtől a bútoroknak lehet – de csak egy – gépszerű mozdulata, például az ajtó nyílik, csukódik akkor, ha lenyomják a kilincset, mondjuk a a játékos kezét.

 A játék közös beszélgetéssel zárul.

További hasznos tippek a játékvezető számára

A játékvezetés során érdemesfigyelni a koncentrált légkör megteremtése.

A lezárást segítő kérdésjavaslatok:

– Hogy érezted magad játék közben?
– Mi volt a nehézség benne?
– Miket tennél még bele?
– Melyik képzeletbeli bútort vinnéd haza legszívesebben? Miért?