Játékajánló – Szinkronjáték

Ezzel az anyanyelvi kommunikációt fejlesztő „Szinkronjátékkal” garantáltan vidám perceket szerezhetünk az egész családnak, vagy iskolai gyerekcsoportunknak. Legalább 8 éves korosztály számára ajánljuk, de minden generációnak szórakoztató időtöltést nyújthat. Rövid előkészület után akár szabadtéren is játszható, legalább 4 vállalkozókedvű játékosra és egy játékvezetőre van szükségünk. Minél többen játszák, annál nagyobb a szórakozás.

Teendők a játék kezdete előtt:

  • Magyarázzuk el érthetően a gyerekeknek a játékszabályokat és a feladatokat. Mindig bizonyosodjunk meg arról, hogy minden érthető, és adjunk lehetőséget a kérdésekre. A beszélgetésindító téma megválasztásánál igazodjunk a játékosokhoz.
  • Üljünk körbe. Fontos, hogy jól körülhatárolható és csendes helyet válasszunk.
  • A játékvezető jelölje ki a színpad területét.

Játék leírása:

A játékvezető adjon meg egy szituációt, amelyet a játékosok improvizációs technikával adjanak elő, úgy, hogy a csoport egyik fele (legalább két fő) némajátékot játszik, a másik fele (legalább két fő) pedig szinkronizálja a néma játékosokat. Minden némajátékot bemutató résztvevőnek megvan a „magyar hangja”, vagyis az a játékos, aki a némajátékához a szöveget, hangot szolgáltatja. Éppen ezért fontos, hogy a párok mozgó és beszélő tagjai nagyon figyeljenek egymásra, inspirálják a másikat a jelenetben.

A szituációk kiválasztásánál figyeljünk arra, hogy a gyerekek által ismert meséhez, történethez és a benne szereplő karakterekhez kötődjenek.: pl. Piroska és a Farkas (Nagymama – Farkas jelenete), Kis kedvencek titkos élete (a kutya és a cica barátsága), Csipkerózsika (a hercegnő megmentése), stb.

Játék lezárása:

A szituáció lezárását követően, a játék közös beszélgetéssel zárul.

A lezárás segítő kérdésjavaslatok:

  • Mennyire volt nehéz számodra a közös együttműködés? Mi volt a nehézség benne?
  • Mi volt a kedvenced jeleneted?
  • Melyik szerep tetszett a legjobban?Kép forrása: pixabay.com