Játékajánló – Talált tárgyak

A „Talált tárgyak” játék Bibliai történetekhez kapcsolódó, a kulturális tudatosság és kifejezőkészség fejlesztésére szolgáló, elmemozdító kikapcsolódás. 10 éven felüli gyermekek számára ajánljuk, egy kisebb szobában, tanteremben vagy egy árnyas, kis szabadtéri helyszínen is játszható. Ahhoz, hogy elkezdjük a játékot, 1 játékvezetőre és legalább 4 játékosra lesz szükségünk. A játékidő és az előkészületek hosszabb időt vesznek igénybe, ezt érdemes figyelembe venni, mielőtt belevágunk.

Teendők a játék kezdete előtt:

  • Ismertessük a gyerekekkel a játékhoz kapcsolódó szabályokat és feladatokat. Mindig bizonyosodjunk meg arról, hogy mindenki érti-e a játék menetét és hagyjunk lehetőségeket a kérdésekre.
  • Személyi igazolványokat” szükséges készítenünk Bibliai karakterekről és a hozzájuk kapcsolódó tárgyakról képeket kell összegyűjtenünk.

Személyek, tárgyak:
Mózes: rézkígyó, kőtábla
Éva: alma, édenkert
József: kút, köntös
Sámson: olló, haj
Máté apostol (a vámos): mérleg, pénz
Simon Péter apostol: a mennyek kulcsa, háló, bárka
Jakab apostol: kagyló, vándorbot
Gáspár napkeleti bölcs: arany, teve, csillag
Menyhért napkeleti bölcs: tömjén, ló, csillag
Boldizsár napkeleti bölcs: mirha, teve, csillag
Pontius Pilátus: kézmosó tál, kendő, korbács
Jézus: töviskorona, kenyér, kehely
Mária Magdolna: kövek

Eszközigény:

  • A „személyi igazolványokhoz” papírlapok a karakterek nevével.
  • A hozzájuk kapcsolódó tárgyakról kinyomtatott vagy rajzolt képek

Játék leírása:

Minden játékos kap egy „személyi igazolványt”, amiből megtudja, kinek a bőrébe fog belebújni a játék során. Fontos, hogy a gyerekek ne mutassák meg egymásnak az igazolványukat, mindenki csak a saját szerepét ismerheti.

A játékvezető tudja, hogy ki, melyik Bibliai személyiséget húzta. A hozzájuk kapcsolódó elveszett tárgyakról képeket mutat a gyerekeknek, nekik pedig rá kell ismerniük, hogy melyik elveszett tárgy kapcsolódik az ő történetükhöz. Ha eltalálták, a gyerekeknek meg is indokolniuk, miért az az ő elveszett tárgyuk, mikor használták és mire.

Megjegyzés: Indoklás nélkül is játszható, ilyenkor csak a játékvezető mondja meg, hogy helyes-e a megfejtés. Ebben az esetben a többi gyereknek kell kitalálnia, hogy ki lehet az illető a tárgyai alapján.

További tippek a játékvezető számára

  • A játékvezetőnek fontos megjegyeznie, hogy melyik gyermek, melyik személyiséget húzta.
  • Figyeljünk rá, hogy mindenki sorra kerüljön, és adjunk lehetőséget arra, hogy mindenki elmondhassa, miért hozzá tartozik az adott tárgy. Beszélgethetünk a gyerekekkel arról is, hogy az érintett történetben milyen szerepe volt az adott karakternek.

Feldolgozást segítő kérdésjavaslatok:

  • Milyen személyiségjegyeid vannak?
  • Az Ószövetség vagy az Újszövetség szereplője vagy? Honnan lehet tudni valakiről, melyikhez kapcsolódik?


Kép forrása: pixabay.com