Kertészkedés a gyerekekkel

Kertészkedés a gyerekekkel


A gyermekek már egész fiatalon találkozhatnak a növénygondozással, kertészkedéssel, akár a szülők, akár a nagyszülők révén. Az óvodában ismerkednek a növények tulajdonságaival, életfeltételeikkel, később az iskolában technika órán gyakorlati tapasztalatot szerezhetnek, például, hogy hogyan csírázik a bab, hogyan kell elültetni, nevelgetni. Minden gyermek érdeklődve tekint a világra, növényekre és élőlényekre, szeretnek szabadban játszani, vízzel „pocsálni”. Számukra a kert is egy nagy játszótér, hát játszunk együtt velük!

 

KERT=JÁTSZÓTÉR


Néhány tipp, hogyan ösztönözhetjük a lurkókat:

  • legyen saját „földterületük”
  • legyenek saját kerti szerszámaik (kifejezetten gyermekeknek gyártott eszközök, melyek funkcióiban ugyanazok, mint a felnőtt szerszámok, ám kialakításában és méreteiben igazodnak a gyerekek igényeihez)
  • olyan növényeket ültessenek, amiket szeretnek
  • ösztönözzük arra őket, hogy gyorsan fejlődő növényeket is ültessenek (a kicsik türelme véges, a hosszú idő miatt ne menjen el a kedvük a kertészkedéstől, így érdemes pl. fűszernövényeket ültetni, melyekkel gyors, látványos eredményt érhetünk el)

 

Mit tegyünk, ha nincs otthon kert?

Egy kis kreativitással bárhová becsempészhetjük a természetet, akár a város közepén a harmadik emeletre is. A legegyszerűbb módja a kertészkedésnek, ha virágosládákba és cserepekbe ültetjük kedvenc zöldjeinket, majd kirakjuk őket az ablakba. Sokféle, különböző magokat ültethetünk. Szemet gyönyörködtetve virágokat vagy konyhakertet is ápolhatunk. Ültessünk együtt a gyerekkel salátamagot, zsázsát, eper vagy akár paradicsom palántát. Bízzuk rájuk a növények ápolását és figyeljük együtt azok növekedését.

 

Forrás: https://oazis.hu/kerteszkedes-gyerekekkel/
Képek: pixabay.com