Kísérletek együtt – avagy hogyan készül a cukorkristály?

Kísérletek együtt – avagy hogyan készül a cukorkristály?

A gyermekek fejlődése szempontjából fontos, hogy olyan feladatokat is végezzenek, amelyek során a különböző érzékszerveiket intenzíven használhatják. A szem, a fül, az orr, a nyelv és a bőr az az öt testrész, melyek az érzékelésben vannak segítségünkre. Az óvodás korosztály örömmel vesz részt olyan tevékenységben, amelyben az érzékszerveiket kell használniuk.

Ilyen közös elfoglaltság lehet a cukorkristály „növesztése”.

Az elkészítéséhez a következőkre lesz szükségünk:

  • fél pohár vízre
  • egy hurkapálcikára (vagy bármilyen fából készült pálcikával helyettesíthető)
  • kristálycukorra
  • egy pamutfonal darabra

A gyermekeket elsősorban próbáljuk meg verbálisan segíteni. Természetesen a fiatalabb korosztály számára több segítséget is adhatunk.

Elkészítés menete:

  1. A poharat félig megtöltjük vízzel.
  2. A pálcikánkra rákötjük a pamutfonalat. A lényeg, hogy a fonal egyik vége teljesen leérjen a pohár aljára.
  3. A kristálycukrot megszagoltathatjuk, megállapíthatjuk a színét, és meg is kóstoltathatjuk a gyerekekkel. Így a szaglásukat, a látásukat és az ízlelésüket is fejlesztjük. A vízbe szórjunk egy-két teáskanálnyi kristálycukrot, majd keverjük el.
  4. A pohár tetejére helyezzük rá a pálcikát, hogy a fonalunk a már cukros vízbe lógjon bele.
  5. Most már csak türelemre van szükség és jó megfigyelőképességre.

A kísérlet teljes sikeréhez – tehát ahhoz, hogy kikristályosodjon a cukor – ugyan szükség van pár napra, de a változást érdemes napról napra nyomon követni.

A kísérlet a közös szórakozás mellett fejleszti a gyermekek szókincsét, kifejezőkészségét, érzékelését és a megfigyelőképességet.