Legyél kreatív! – Így készül a puha mézeskalács

 

Recept:

A mézet és a vajat gőzöléses módszerrel – mint amikor csokit olvasztunk – addig melegítjük, amíg teljesen össze nem keverednek, majd félretesszük hűlni. Eközben a száraz alapanyagokat – átszitált cukor, liszt, szódabikarbóna, fűszerkeverék – összekeverjük egy külön tálban. Ha langyosra hűlt a vajas-méz, beleverjük a tojásokat és botmixerrel vagy robotgéppel habosra keverjük, majd hozzáadjuk a citromlevet és a reszelt héjat is.

Tipp: célszerű a nedves alapanyagokhoz egy nagyobb tálat használni, mert ebben fogjuk keverni a száraz összetevőket is.

Ha megvagyunk, lassan, kis adagonként elkezdjük a lisztes keveréket hozzáadni úgy, hogy közben botmixerrel folyamatosan keverjük. Ha túl sűrűvé válik a tészta, kézzel folytatjuk a műveletet. A kész massza nagyon ragacsos és kezelhetetlen, de a jó hír az, hogy ennek pontosan ilyennek kell lennie. Először úgy ahogy van, a tállal együtt tegyük 1-2 órára a tésztát hűtőbe, majd vegyük ki és gyúrjuk át. Ekkor már könnyebben formázható, de dolgozzunk gyorsan, mert könnyen átveszi a kéz melegét.

Tipp: Érdemes 1, 2 de akár 3 gombócra szedni a tésztát, így mindig hideg és jól formázható alapanyagunk lesz.

Tegyük vissza a tésztát a hűtőbe és ha van rá időnk, akár egész éjszakára hagyjuk pihenni. Ha azonnal szeretnénk dolgozni vele, akkor is tegyük vissza még legalább 1-2 órára.

 Formázás:

Vegyük ki az egyik gombócot a hűtőből, majd nyújtsuk ki lisztes deszkán kb. 2 mm vastagságúra. Ha szükséges, menet közben is használhatunk lisztet, de figyeljünk, mert ha sok a liszt, keménnyé válhat a süteményünk. A kinyújtott tésztát tetszőleges formákkal szaggassuk, majd kivajazott tepsibe szellősen rendezzük egymás mellé, mert meg fognak nőni.

Tipp: Ha nincs sodrófánk, használhatunk egy tisztára mosott, címke nélküli szörpösüveget is, ha pedig a kiszúró formákból van otthon kevés, poharakat, elmosott kupakokat is használhatunk. Ezek hiánya ne szabjon gátat a sütés örömének.

Sütési idő:Légkeverésen 150 fokon, 10 percig. Légkeverés nélkül 170 fokon, 10 percig.

Tipp: Ha van 2 tepsink, dolgozhatunk felváltva is. Amíg sül az egyik adag, addig tudjuk szaggatni és előkészíteni a következő adagot, mert a sütőből kivett tepsinek hűlnie kell, hogy a következő adag szaggatott tésztát rá tudjuk helyezni. Tepsi híján akár egy jénai tálba is pakolhatunk, vagy bármilyen tűzálló edénybe.

Dekorálás:

A kész sütemények díszítés nélkül is megállják a helyüket, de a gyerekek a dekorációt várják mindig a legjobban. Apró magvakat, cukorkákat és kétféle mázat is használhatunk erre a célra: az írókát és a terülőmázat.

Míg az íróka sűrűbb állagú, a terülőmáz folyékonyabb, ezért a kontúrokat az írókával, a kitöltést pedig az utóbbival készíthetjük el.

Íróka:

  • 1 tojásfehérje
  • 200 g porcukor
  • 1 csapott evőkanál étkezési keményítő
  • 1 kávéskanál citromlé

Botmixerrel vagy robotgéppel kezdjük el felverni a tojásfehérjét, majd apránként adagoljuk hozzá, a porcukorral összekevert keményítőt. A végén keverjük bele a citromlevet és már készen is vagyunk. Az elkészült máz igen sűrű, kanállal lapátoljuk át egy nyomózsákba, és kezdődhet a díszítés.

Tipp: Ha nincs otthon nyomózsákunk, keressünk egy tiszta uzsonnászacskót, aminek könnyen levághatjuk a sarkát. Akkorát vágjunk belőle, amilyen vékonyan szeretnénk díszíteni.

Terülőmáz:

Készítsünk el a fenti recept szerint még egy adag írókát, de ha van készen, langyos vízzel, apránként adagolva addig hígítsuk, amíg már könnyen elterül a tálban és a keverés nyoma nem látszik meg a felületén. Az ilyen módon díszített süteményeken először készítsük el írókával a kontúrt, hagyjuk megszáradni, majd a terülőmázzal töltsük meg az „üres” felületet. Ha először használjuk ezt a módszert, érdemes kísérletezni, hogyan könnyebb az adagolás. Van, aki kanalat használ, de van, aki nyomózsákba tölti ezt a folyékonyabb masszát is. Ha nem terül el elsőre a máz, óvatosan az asztalhoz is ütögethetjük a kalácsunkat.

Tipp: Ha van légkeverés a sütőnkön, 50 fokon 10 percig száríthatjuk a kész alkotásunkat, így biztosan egyenletes és szép felülete lesz.

Az elkészült süteményekből ajándékok is lehetnek, használhatjuk dekorációként ajándékaink csomagolásánál, de pusztán karácsonyi desszertként is megállja a helyét. Hetekig eláll, de érdemes dobozban tartani egy szelet almával, hogy biztosan puha maradjon napok múlva is.

Vidám sütést kívánunk mindenkinek!

 

 

Képek forrása: canva.com