Legyél kreatív! Ünnepi alkotások – karácsonyi ajtódísz

Hozzávalók:

 • koszorú alap (szalma vagy hungarocell)
 • széles selyemszalag
 • vékony selyemszalag (akasztónak)
 • termések, fűszerek, nem használt karácsonyfadíszek
 • porcelángyurma figurák
 • ragasztópisztoly
 1. Lépés

A koszorúalapot tekerjük körbe szorosan a széles selyemszalaggal úgy, hogy az elején rögzítsük kevés ragasztóval, a közepénél és a legvégén. Vigyázzunk, ha hungarocell karikát választottunk, mert ez az anyag könnyen olvad a ragasztópisztolytól.

 1. Lépés

Válasszuk ki azt a területet, ahova a díszeket ragasztjuk, és ízlés szerint helyezzük el őket a koszorúformán. Díszítőelemeknek használhatunk otthon talált gombokat, gyöngyöket, már nem használt karácsonyfadíszeket, erdőben gyűjtött terméseket és porcelángyurmából készített formákat is.

Tipp: Ha szimmetrikus díszt szeretnénk, válasszunk egy központi elemet és a köré rendezzük a többi díszt.

 1. Lépés

Vékony selyemszalagból készítsünk akasztót a kész ajtódíszünknek. Az elkészített hurkot ragasszuk rá a koszorú tetejére úgy, hogy hátul legyen a ragasztott rész, szemből csak az akasztó látszódjon. Ha megvagyunk, ki is tehetjük az ajtóra az alkotásunkat.

További ötletek

Ajtódíszünket számtalan variációban elkészíthetjük. Használjunk minél több otthon található alapanyagot, ha tudunk fenyőágat szedni, akár saját koszorúalapot is készíthetünk. Ebben az esetben nem szükséges selyemszalagot használni, hiszen az ágak szépen mutatnak. Legyünk kreatívak!

Ha szeretnénk porcelángyurma díszeket is tenni az ajtódíszre, íme a részletes recept az elkészítéséhez.

Porcelángyurma készítése

 • 1 bögre étkezési keményítő
 • 2 bögre szódabikarbóna
 • 1 és 1/4 bögre víz

Tegyük fel a vizet melegedni, majd az összekevert száraz alapanyagokat apránként adagoljuk hozzá. Keverés közben egyre nehezebb lesz a folyamat, az elején érdemes kézi habverőt választani, hogy csomómentes legyen, de amint minden alapanyag az edénybe került, váltsunk fakanálra, mert ezután hirtelen történnek az események. Ha besűrűsödött a massza, kész is van a gyurma. Az egész folyamat maximum 5 percet vesz igénybe.

Tipp: Ilyenkor még lágyabb az anyag, de van egy pont, aminél tovább nem fog sűrűsödni, ezért nyugodtan levehetjük a tűzről, készen vagyunk.

Ha szeretnénk színezni akkor festés nélkül is megtehetjük, de ebben az esetben inkább nedves alapanyagot válasszunk. Ha a természetes színezőkre voksolunk, a vizet váltsuk ki a tetszőleges, lehűtött forrázatra (például cékla, hagymahéj), ha viszont maradunk az ételszínezéknél, óvatosan csepegtessük, amíg elérjük a kívánt hatást. Illatnak illóolajat válasszunk, amit már a kész gyurmába dolgozzunk bele, főzés közben veszítenek az olajak az intenzitásukból. A kész gyurmát tegyük át nedves konyharuhára, csomagoljuk bele és hagyjuk így kihűlni.

Hűlés után, ha még puhának vagy ragacsosnak ítéljük a gyurmát, mintha tésztát gyúrnánk, szórjunk a keményítőből a deszkára vagy a felületre, ahol dolgozni fogunk, és dolgozzuk bele. Ezt addig ismételjük, amíg elérjük a kívánt állagot. A maradék gyurma folpakkban, hűtőben pár napig tárolható.

Nyújtsuk ki a tésztát kb. 3 mm vastagságúra, majd szaggassuk ki a kívánt formákkal. Az akasztó helyét hurkapálcával vagy szívószállal lyukasszuk ki, majd szárítsuk ki a formákat.
A porcelángyurma száradási ideje szobahőmérsékleten 1-2 nap. Ha nincs légkeveréses sütőnk, bebarnulhat a sütőben, ezért, ha van időnk, inkább válasszuk a lassabb, de biztosabb levegőn száradást. Ha teljesen kiszáradt szinte törhetetlen, nagyon kemény anyagot kapunk.

 

Képek forrása:

erzsebettaborok.hu

canva.com