Önbizalom erősítő játék, melyeket a szülők játszhatnak az óvodás gyermekükkel

Önbizalom erősítő játék, melyeket a szülők játszhatnak az óvodás gyermekükkel


Ha kifogytunk az ötletekből, hogy mit is játszhatnánk gyermekeinkkel, egy olyan elfoglaltságot ajánlunk, amely nem csak szórakoztató, de segít jobban megismerni gyermekünket, illetve építhetjük általa az önismeretét, önbizalmát.

 

Díjkiosztó

Megbeszéljük a gyerme(ke)kkel, hogy a következő napokban díjakat fogunk kiosztani. Minden nap végén minden gyermek kap egy olyan díjat, ami az aznapi viselkedése, tevékenységei alapján leginkább illik rá. Napközben lehet ez egy külön program, hogy például gyurmából megalkotjuk az este kiosztandó érmeket, vagy kartonból kivágjuk azokat. A gyerekek kiszínezhetik, díszíthetik a díjakat. Lehet ez a díj meglepetés is, akkor lehet az internetről letöltött képpel illusztrálni azt, hogy mi a díjazás tárgya. Gondoljuk ki előre minden este, hogy aznap mi az, ami miatt díjat érdemel a gyermekünk, majd kérdezzük meg tőle is, hogy ő mit gondol. Amennyiben megegyezik a véleményünk, akkor is beszélgethetünk róla, hogy mennyire büszkék vagyunk arra, ami jó benne. Ha nem egyezik meg, akkor arról beszélhetünk, hogy mi lehet az eltérés oka, mi hogy látjuk őt, ő hogy látja önmagát. Nagyon fontos, hogy csak megerősítő visszajelzéseket adjunk ilyenkor neki, hiszen nap közben sokszor utasítjuk őket rendre, korrigáljuk a viselkedésüket. Fontos, hogy legyen olyan is, amikor csak a jó tulajdonságaira, az erősségeire koncentrálunk. Ha ő olyasmit lát erősségének, amiben szerintünk még fejlődnie kell, akkor is erősítsük meg, mert ha van önbizalma azon a téren, az segíthet a fejlődésben. Mi viszont rávilágíthatunk azokra a dolgokra, amelyekben ténylegesen jó.

Ezt olyan gyakran, és annyiszor ismételhetjük, ahányszor szeretnénk. Ha kreatívak vagyunk a díjak kigondolásában, a gyermekek nem fogják megunni.

FONTOS: A díj ne legyen tárgyi jellegű jutalom, főleg nem drága játék, vagy édesség, mert ezekkel telítődnek a gyerekek. Saját kézzel készített érmecske vagy oklevél a legjobb erre a célra.

 

Szerző: Dr. Osváth Viola gyermekklinikai és mentálhigiénés szakpszichológus