Online Erzsébet-játékok – Déryné program: Hungarikumok – Dobostorta

2020.12.13.

Dobos C. József 1885-ben készítette el először a nevével fémjelzett tortakülönlegességet, amivel örökre beleírta magát a magyar gasztronómia történelmébe. Arra, hogy a sütemény bejegyzett hungarikummá váljon, viszont egészen 2019-ig kellett várni.

A Déryné program által Turi Bálint – aki maga is nagy Dobostorta kedvelő – mesél nekünk arról, milyen véletlennek köszönhető ez a mára klasszikussá vált sütemény, és hogyan vált nemzetközileg is elismert receptté Dobos József alkotása.

A torta eredeti receptje:

„1 db 22 cm átmérőjű tortához kell 6 db piskótalap. Receptje: 6 tojássárgáját jól kikeverünk 3 lat (5 dkg) porcukorral, 6 db tojásfehérjét felverünk habnak, jó keményre, 3 lat (5 dkg) porcukorral, utána összekeverjük a kikevert sárgáját, 6 lat (10 dkg) liszttel és 2 lat (3 és fél dkg) olvasztott vajjal. Egy tortához szükséges krém összeállítása: 4 db egész tojás, 12 lat porcukor (20 dkg) 14 lat (23 és fél dkg) teavaj, 2 lat szilárd kakaómassza (3 és fél dkg), 1 lat vanílliás cukor (1,7 dkg) 2 lat kakaóvaj (3 és fél dkg), 1 tábla csokoládé (20 dkg). A fenti 4 tojást, 12 lat porcukrot gázon felverünk és ha meleg, addig keverjük a gázról levéve, amíg ki nem hűl. 14 lat vajat jól kikeverünk, 1 lat vanílliás cukrot teszünk bele, 2 lat olvasztott kakaóval és 2 lat olvasztott kakaóvajjal összekeverjük, a 12 lat felmelegített puha állapotában levő táblacsokoládét is. Ezután a hideg tojásos masszával összeöntjük és jó átkeverés után 5 lapot összetöltünk, a hatodikat áthúzzuk dobos cukorral és 20 részre vágjuk.”

– Dobos C. József: A Dobostorta receptje

További érdekességeket korábbi cikkünkben olvashatunk a süteményről: https://erzsebettaborok.hu/hungarikum-dobostorta/

 

Tartalom forrása:  https://hungarikum.kormany.hu/download/f/bd/72000/Javaslat%20a%20Dobostorta%20Hungarikumok%20Gy%C5%B1jtem%C3%A9ny%C3%A9be%20t%C3%B6rt%C3%A9n%C5%91%20felv%C3%A9tel%C3%A9hez.pdf

Kiemelt kép forrása: canva.com

 

 

 

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Add meg az email címed és értesítünk minden újdonságról!