Online Erzsébet-játékok – Déryné program: Mit jelent? Címer

Online Erzsébet-játékok – Déryné program: Mit jelent? Címer

A „Mit jelent?” a Déryné program társulatának közreműködésével létrejött ismeretterjesztő sorozat, amely segítségével a mindennapi életünk részét képező magyar értékek, nevezetességek hátterét, jelentését ismerhetjük meg. Mindezt úgy, hogy egy kalapban sorakoznak a témák. A művész kihúz egy cetlit, rövid átgondolást követően pedig 1 perc áll rendelkezésére, hogy bemutassa az általa húzott magyar értéket.

Habodász István egy percben mutatja be a nemzeti jelképet, a címert. Többek között beszél a kialakulásáról, hol és hogyan használták, hogyan kapcsolódik a magyar történelemhez, milyen változatai voltak ezeknek. Sőt, megtudhatjuk, hogy a magyar címeren lévő motívumok milyen jelentőséggel bírnak.

 

A Magyar Köztársaság címere

A magyar címer hosszú évszázadok során alakult ki, formálódott, amíg a ma is használt címert elfogadták. A címer történetéről a „Magyar Nemzeti és Történelmi Jelképek” oldalán részletesen olvashatunk:

http://www.nemzetijelkepek.hu/cimer.shtml

A magyar címeren található motívumok nagy jelentőséggel bírnak: A hármas halom, a három hegységünket szimbolizálja, amelyek a Tátra, Mátra és Fátra. A kettős kereszt a kereszténységre utal. Az ezüst sávok a vizeinket jelképezik: Duna, Tisza, Dráva, Száva. A Szent Korona pedig a magyar államiság jelképeként jelenik meg a címerben.

 

 

 

 

Kép forrása: http://www.nemzetijelkepek.hu/pictures/cimer/jpg/10colorcmykwy.jpg