Stop motion animáció készítés (gyurmafilm vagy tárgyanimáció)

A stop-motion nem új találmány, ezzel a módszerrel készültek a régi rajz és animációs filmek. A technika segítségével akár otthon, a telefonunk segítségével, egyszerű eszközökkel készíthetünk látványos videókat. A szemünk „becsapható”: ha elég gyorsan vetítünk egymás után állóképeket, a szemünk összeköti, folyamatos mozgásnak érzékeli. Stop motion animáció készítésekor a berendezett háttér előtt, képkockáról képkockára, egy-egy apró változtatással vesszük fel a szereplők (személyek vagy tárgyak) mozgását. A megfelelő ritmus megtalálásával teljesen valósághű mozgóképeket készíthetünk.

Mire lesz szükség a házi filmstúdiónkhoz?

  • Töltsünk le egy stop motion animáció- készítő alkalmazást!
  • Egy állvány is szükséges a telefonunkhoz, hogy fixen, egy helyen álljon (állvány nélkül, kreatív megoldásokat is választhatunk a rögzítéshez).

Keressük meg a szereplőinket! (A stop motion animációban szerepelhetnek hétköznapi tárgyak, de készíthetünk papírkivágásokat, gyurmafigurákat, vagy forgathatunk akár élő szereplőkkel is; ez utóbbit pixillációnak hívják.)

  • Rendezzük be a helyszínt, figyeljünk a háttérre, világításra, készítsünk próbafelvételeket.
  • Próbáljuk el a jelenetet! Ha többen forgatunk, az egyikünk mozgassa a szereplőket, a másik készítse a képet. Ügyeljünk arra, hogy egyszerre csak egy apró változás történjen. (A kezedet például legalább 6 képkocka alatt emeled fel!)
  • Kapcsold be a hagymahéj-effektet! Ezzel halványan látod azt is, hol álltak az előző képkockán a szereplők, és pontosan be tudod állítani a következő képet.
  • Töröld ki a nem megfelelő képeket, állítsd be a sebességet, esetleg készíts feliratokat, adj hozzá zenét!
  • Gondold végig, hol akarod megosztani az elkészült videót, és annak megfelelően exportáld a kész filmet!

A videóban a PicPac Stop Motion and Time Lapse alkalmazást használja Ádám és Lilla, és azt is elmesélik, milyen apró trükkökkel és praktikákkal érhetünk el még izgalmasabb hatásokat:

A szöveges tartalom és a videó az Online Erzsébet-játékok részeként a Digitális Jólét Program és Digitális Gyermekvédelem keretein belül készült.

 

Kép forrása: canva.com